Катун пред Уестминстър уреди български роми с дом в Англия

Семейство български роми, дошли във Великобритания, за да се възползват от социалните помощи, е получило къща в страната само три седмици след пристигането си, съобщава вестник “Сън“.

41-годишният Руси Георгиев, неговата 34-годишна спътница Мариана Събева, и техните седем деца са шокирали британските власти като са си направили импровизиран лагер пред историческата катедрала на Уестминстър в центъра на Лондон.

 

Семейството заминало за Великобритания, когато работата в родината им свършила като Руси казал на приятели, че искат да се възползват от лесно достъпната социална система. На семейството било предоставено жилище, след като подали молба за убежище.

 

Ромите пристигнали легално с автобус с европейски паспорти. Преди да се разположат пред католическата катедрала, те са били настанени в общински кризисен център.

 

Изданието е установило, че пред катедралата те са живели при мизерни условия, заобиколени от мръсни памперси и спели на земята пред входа.

 

“Те са чули за социалните помощи тук и са дошли да опитат. Предложени са им били билети да се върнат в България, но искат да останат. В България не могат да получат такива помощи, още и още хора ще направят същото”, посочва изданието като цитира разказ на българин.

 

Общината на Уестминстър била принудена да отстрани ромите от улицата "от грижа за безопасността на децата". Семейството сега живее в къща на разноските на данъкоплатците, докато молбата им за убежище се разглежда.

 

Ник Соъмс, депутат от торите, определя това като “недопустимо”.

 

Матю Синклер от Алианс на данъкоплатците допълва: “Министрите трябва да гарантират, че Великобритания не е лесна мишена за социален туризъм”. “Даването на убежище не е предвидено за някой, който търси лесен живот на разноски на данъкоплатците”, казва той.

Споделяне

Още от Европа