"Кауфланд" глобена с над 340 хил. лв. заради развален договор с доставчик на алкохол

"Кауфланд" глобена с над 340 хил. лв. заради развален договор с доставчик на алкохол

Търговската верига "Кауфланд" е санкционирана с 343 417 лв. или 7% от оборота ѝ за 2019 г. заради това, че е прекратила търговски договор с доставчик на спиртни напитки, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в сряда.

Тя се е произнесла по жалба от фирмата "Кети-94", която доставя алкохол в ниския ценови клас, за това, че след юли 2015 г. "Кауфланд" се била възползвала от силната си позиция и необосновано изисквала от дружеството да намалява цените си, блокирала значителна част от асортимента му и през 2016 г. прекратила договора си.

Според антимонополната комисия "този модел на поведение на търговската верига е недобросъвестен спрямо неговия доставчик, уврежда неговите интересите като по-слаба страна при договарянето, както и интересите на потребителите". "Прилаганата система от механизми за определяне на доставните цени се използва от "Кауфланд" за постигане на максимална печалба за сметка на финансовата загуба за доставчика. Икономическата изгода остава изцяло за търговската верига и не се пренася върху потребителите чрез съответно намаление в крайните продажни цени", констатира КЗК.

От "Кети-94" се оплакват, че веригата постоянно ги притискала за "подобрения" в своя полза и започнала да отменя необосновано доставки, което увредило интересите на фирмата за евтин алкохол.

"Кауфланд" обаче възразява, че няма как да е ощетила фирмата като е спряла договора си с нея, тъй като пазарът на този вид стоки е много конкурентен и бързооборотен, както самата КЗК се е произнасяла в предишни свои решения по различни сходни казуси.

"Ако някакво увреждане на "Кети-94" ООД е налице, то се дължи единствено и само на неговите собствените действия, в т.ч. на водената от него ценова политика, непредлагането на неговата продукция на други търговци на едро и дребно, неспазване на поетите търговски ангажименти, нереализирането на действия по популяризиране на произвеждания от него асортимент и цялостното му недобросъвестно отношение към "Кауфланд", посочва от своя страна търговската верига. Тя също така отбелязва, че доставчикът на алкохол не е отправил контрапредложение както това се е случвало предходни години при търговски преговори по договора. Веригата посочва като неоснователно твърдението на фирмата, че нейни мощности и персонал останали незаети заради "Кауфланд", тъй като в договор никога не са били фиксирани количества за зареждане, за да се поддържат хора в готовност.

КЗК обаче не приема становището на търговската верига и налага санкцията. Тя подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Административен съд-София.

От "Кауфланд" заявиха пред Mediapool, че се оспорват решението пред съда.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?