”Кауфланд” проявява интерес към имот на БАН

Търговската верига ”Кауфланд” проявява интерес към имот на БАН, съобщи в понеделник председателят на общото събрание на академията проф. Стефан Воденичаров. В БАН има постъпило писмо от фирмата от януари, от което става ясно, че веригата проявява интерес за купуването на терен, намиращ се на ул. ”Шипченски проход” 67 в столицата, собственост на Института по металознание.

Воденичаров уточни, че на терена, от който се интересува търговската верига, има шестетажна сграда, три производствени халета с три декара покрита площ. В писмото фирмата пита, кога ще се продава имотът и какъв е неговият статут.

Воденичаров каза, че правителството може със свой акт да отнеме имоти на БАН, въпреки че техен принципал е Общото събрание на академията.

Имотите на БАН на 4-ти и 8-ми километър в столицата се оценяват на около 2 млрд. лева.

Воденичаров се оплака, че хората от БАН са подложени на нападки и натиск. В понеделник представители на БАН се срещнаха с депутати от Коалиция за България.

Ще настояваме за спазване на автономията на БАН, за да не се превърне реформата в ликвидация на БАН, за което има реална опасност”, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

Споделяне

Още от България