Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Кауфланд" с нов проект за Централните хали в София

Плановете на веригата са магазинът да заработи през 2022 г. под нейния бранд

8 коментара
"Кауфланд" с нов проект за Централните хали в София

Германската верига "Кауфланд" не се отказва от намерението си да инвестира около 50 млн. лв. в столичните Централни хали, за да станат съвременен търговски обект.

Компанията представи обновения си идеен проект пред журналисти.Той е изцяло съобразен с препоръките на експертите от Националния институт по недвижимо културно наследство (НИНКН) и на Министерството на културата, твърдят от българския офис на "Кауфланд".

Представени са нови решения за входовете на сградата, зареждането на рампата, терасата на второ ниво, достъпа до сутерена и неговото развитие, като те са съобразени с исканията на експертите.

Обособяват се и няколко зони, на всяко ниво, за независими търговци на дребно. Асортиментът предвижда приоритетно включване на стоки българско производство. Заложени са и места за срещи и културни събития.

Целта на "Кауфланд" е да съхрани сградата паметник на културата, като я реставрира и поддържана спрямо първоначалния замисъл на авторите ѝ и нейната историческа обусловеност.

Плановете на компанията са да реализира проекта за около половин година след получаване на одобрение от властите. Така през 2022 година сградата ще има нов вътрешен вид и ще стане част от веригата.

Новият идеен проект

Надграденият идеен проект е вдъхновен от първоначалната планова схема на арх. Наум Торбов, по чийто проект е построена сградата в началото на миналия век.

Отчетливо са обособени оригиналните две основни пешеходни оси по линията изток-запад и север-юг, както и централното пространство в залата. В неговия център е предвидено възстановяване на фонтана по проект на арх. Торбов от 1908 г.

По надлъжната ос на централния вход е предвидена главна търговска част с разположени от двете ѝ страни щандове за търговия. Това създава усещането за покрит градски пазар с главни и второстепенни търговски улици, посочват от "Кауфланд".

Като част от цялостната концепция за Централни Хали, за нуждите на бъдещия магазин ще бъде изработено изцяло ново асортиментно ниво. Стандартният продуктов микс на веригата ще се адаптира, така че да отчете всички особености и традиции на търговията в сградата, се казва в съобщението.

Място за срещи на второ ниво

На второто нивое обособена зона за отдих с кътове за храна и напитки, характерни за такъв тип сгради в цяла Европа.

Терасата е визуално отделена от стените на сградата чрез стъклен под. На подходящо място е позициониран в стъклена кутия и часовниковият механизъм от западната кула, съхранен до наши дни.

Достъпът до сутерена е осъществен посредством два единични травелатора, разположени успоредно на главната търговска улица.

В сутерена, така както и на основния етаж, и на терасата са предвидени площи за помещения на отделни търговски обекти на независими търговци. Планирано е делът на тяхното пространствено присъствие в общата площ на магазина да е по-голям, отколкото във всеки друг търговски обект на инвеститора.

Интерактивна зона за археология и история в сутерена

В сутерена зоната на археологическите останки и крепостната стена се предвижда да бъде оформена като "Интерактивна зона за археология и история".

Идеята е с подходящо оформление на интериора посетителите да могат да се запознаят с историята не само на сградата, но и на античността, исторически напластена през различните епохи в централната градска част на София. Предвижда се интерактивна зона за деца, книжарница, изложбена част.

Входовете

Входовете, към които имаше изискване да бъдат отворени всички, също са почти изцяло съобразени с това искане, но не съвсем. Планира се визуално възстановяване на всички входове, като три от тях ще бъдат отворени.

Това са централният вход за посетители от бул."Мария Луиза", страничният вход за посетители откъм паркинга на ул."Пиротска" и входът за зареждане откъм ул."Георг Вашингтон". Визуално ще бъде възстановена оригиналната фасада на зазидания в момента вход откъм ул."Екзарх Йосиф". Той няма да бъде отворен от съображения за сигурност, тъй като в непосредствена близост до него минава трамвай.

Разширяване на паркинга

Външният облик на сградата не се променя. Той ще бъде единствено обновен.

Околното пространство около сградата също се запазва. Ще бъде направен нов паркинг, като местата ще бъдат увеличени от сегашните 65-66 на 76-78 броя. Ще има стоянка за велосипеди и станция за зареждане на електромобили.

Товарната рампа

Новият идеен проект се съобразява и с изказаните опасения на експертите за разкриване на археологически останки в подземния участък на товарната рампа. По тази причина немската верига "Кауфланд" се отказва от първоначално представеното проектно решение за понижаване нивото на подземната товарна зона, както и от всякакви изкопни работи, за да се запази съществуващото ниво на настилката в сутерена.

Предложени са алтернативни варианти за транспортния достъп и зареждането на Халите. Това ще става чрез преобразуване на съществуващата товарна рампа пред западната фасада на сградата и повдигане на плочата на рампата. Зареждането на магазина ще става с по-малки камиони, отговарящи на наредбата за достъп на товарни автомобили в централна градска част.

Всички детайли, много визуализации, архитектурни планове и описание на развитието на идейния проект на "Кауфланд" за Централни хали могат да бъдат разгледани на специално създадената за целта информационна интернет страница.

Изложба за историята на Халите

Търговската верига предвижда и разполагането на специална историческа изложба на територията на Халите, която да представи историята на сградата през годините назад, както и да разкрие идеи за нейното бъдещо осъвременяване. Изложбата ще е активна в периода 14 - 29 октомври 2021 година.

Сградата на Централните хали в София е създадена в началото на миналия век по проекта на известния архитект Наум Торбов,като тържище за продажба на пресни храни. Въпреки промените през годините, сградата успява да запази търговската си функциядо днес.

Открита е през 1911 г. като първия съвременен покрит пазар за месни и млечни продукти, риба и зеленчуци. В продължение на около 30 години работи в този си вид, като постепенно стоките започват да се излагат в характерния за времето дюкянен тип.

През 50-те години на миналия век е извършена реконструкция на сградата и в продължение на няколко десетилетия тя работи като супермаркет. Изградена е и рампа за зареждане на търговския обект.

По-голямата част от населението на столицата и до днес свързва сградата с едно от най-популярните места за пазаруване. Следва дълъг период, в който сградата е затворена, до 2000 г., когато е направено преустройство, при което са изградени допълнителни нива с цел постигане на по-голяма търговска площ. В този си вид сградата работи и до днес.

"Кауфланд" - най-големият търговец на българския пазар

"Кауфланд" (Kaufland) е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от над 1.6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6400 служители.

Веригата има 60 хипермаркета в 34 български града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти.

За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1.4 млрд. лева, посочват от компанията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. dimitardi100
  #8

  Браво !

 2. Хитър Петър1
  #7

  Проектът е добър. Успех Kaufland!

 3. BG900
  #6

  Колкото и жалко да е, ако Кауфланд не вземе сградата, то тя ще се разруши,това е 100% сигурно. Държава няма отдавна в тази сфера да пази и поддържа сгради с историческа значимост. Примери стотици такива. Просто ще стане като едни конюшни и тютюневи складове... след време. Това е бъдещето на тези хали ако някой не инвестира там спешно!

 4. rusonefil
  #5
  Отговор на коментар #2

  Нищо не си представят. Така им пише по флашките. Те са виждали Халите по тошово време на ученическа екскурзия.

 5. Boriana
  #4

  От общински под..логи, и лапа..чи друго освен лъ/жи, измислици и площадни ру..гатни не очаквайте.

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #3
 7. JanDi
  #2
  Отговор на коментар #1

  Глупости на търкалета. Халите са от много години частна собственост. Общината няма никакво участие. А, като гледам какви клишета праскате, сигурно не сте влизали в Халите от много време. Там в момента е по-зле и от Женския пазар. Почти всичко е затворено на втория етаж, а в мазето цялото е заето от втора употреба. Мръсно, захабено, изоставено. Тоалетните са ужасни. Ако така си го представяте символа, много сте зле. Да не споменавам и хлебарките.

 8. Boriana
  #1

  НЕ. Да не помагаме на мързеливата, опровинциализчена, нека.дърна, крад.ли/ва и ал/чна Софийска община и нейните ръководни органи вкл. общински съветници от всички партии да ОПРОПАСТИ ХАЛИТЕ. Малко са символите на София, каквато са познавали бабите и дядовците ни, бащите и майките ни, която искаме да познават внуците и техните внуци. СО има пари. Сами си обновете халите и ги направете привлекателни за повече купувачи. Като на първо място в околността не откривайте или закрийте всички по-големи хранителни магазини, без малките бакалници. Не предлагайте стоки на високи цени, предлагайте такива на достъпни. Мислете, ко имате с какво!!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.