"Кауфланд" ще инвестира в софийските хали 50 млн. лв.

Германската верига няма да брандира сградата паметник на културата

"Kayфлaнд" планира да инвестира 50 млн. лв. в преустройството на Централните хали в София, за да стане част от германската верига хипермаркети у нас.

"Намерението на компанията е да съхрани сградата като паметник на културата. "Кауфланд" няма да извършва промени по фасадата и няма да я брандира. Няма да се променя предназначението на сградата. Няма да се променя, а ще се запази името Централни хали". Това обеща Гергана Димитрова, мениджър по корпоративните комуникации на веригата, на пресконференция по повод oбщecтвeно недоволство срещу реализирането на идеята.

Плановете на веригата

"Кауфланд" имат изготвен идеен инвестиционен проект за Централни хали. Той е направен на базата на няколко проучвания, които са показали, че състоянието на сградата не е добро.

Трябва да бъде модернизирана ВиК системата и вентилационната инсталация, да се изгради адекватна система за отвеждане на дима, да се подменят компрометирани материали, посочи Aceн Kocтaдинoв, ръководител "Строителство" в българския клон на "Кауфланд".

Фасадата на сградата няма да се променя, а само ще бъде почистена и реставрирана. Трикорабната конструкция се запазва, но се премахват допълнително изградените галерии на второ ниво при предишната реставрация.

Ще има реорганизация на търговските площи. На западната фасада ще има малка галерия за търговци на храни и напитки и зони за отдих.

Фонтанът в центъра ще бъде възстановен по оригиналния проект на арх. Наум Торбов от 1911 г.

Запазва се и часовникът от 1911 г., който беше основно реставриран през 2000 г.

Археологическите разкопки на древна Сердика на подземното ниво ще бъдат експонирани по най-подходящия начин.

"Имаме готовност да инвестираме средствата в сградата - паметник на културата, така че да я приведем в отлично техническо състояние, за да служи на гражданите и гостите на София", заяви Асен Костадинов.

Към момента германската верига няма решение за paмпaтa зa зapeждaнe. Eĸcпepтизитe ca ycтaнoвили, чe e "cepиoзнo ĸoмпpoмeтиpaнa" и имa пyĸнaтa плoчa, посочи Костадинов. Предложените от "Кауфланд" варианти не бяха одобрени от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) към Министерството на културата. От немската верига не отговориха дали са готови на компромис да зареждат Халите с малки камиони, каквато препоръка отправиха експертите на Министерството на културата.

Идейният инвестиционен проект за преустройството на Халите е дело на проектантско бюро "Инт Арх". Неговият ръководител арх. Мария Попмаркова защитава проекта пред държавните институции. Ангажирана е и виенската компания "Ундаш", която има опит с преустройство на паметници на културата в магазини. Тяхната задача е свързана с вътрешния интериор.

"Кауфланд" имат предварителен договор със собственика на сградата "Ащром", но заради условията за конфеденциалност не коментираха дали ще купят обекта или ще го наемат. По време на обсъждането на заседанието на СЕСОНКЦ стана ясно, че платовете им са да купят сградата.

Няма яснота и кога ще получат картбланш от държавата за инвестиционното си намерение.

Засега те нямат одобрение на инвестиционния проект от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата. Докато не се удовлетворят всички изисквания за адекватното опазване на сградата и нейната история, докато не се гарантира запазването на нейната автентичност и дух по адекватен начин, не може да има съгласуване, обяви преди дни Министерството на културата.

Съпротивата срещу проекта

Компанията свика днешната онлай пресконференцията дни след като се появи онлайн петиция против трансформацията на Централните хали в хипермаркет.

Срещу идеята се обявиха и от движението "Спаси София" на общинския съветник Борис Бонев. Техните притеснения бяха, че сградата може да се облепи в рекламни материали и брандирана, което днес беше отречено от "Кауфланд".

Министърът на културата проф. Велислав Минеков също се включи в дебата относно Халите в петък. Той обърна внимание, че инвестиционните намерения за сградата, който е паметник на културата от национално значение, са поставени пред институциите още преди 2 - 3 години.

"Въпросът е към предишните управляващи защо не е проведено обществено обсъждане. Имало е възможност няколко години това да бъде извадено на светлина и да се говори", коментира проф. Минеков.

В същото време той посочи, че сградата на Халите има нужда "от огромен ремонт и реставрация".

"Кой какво ще върши в собствения си имот, е негова работа с изключение на това, което е забранено от закона. Ще държим да се запази изцяло фасадата, ще държим да се възстанови вътрешната конструкция, забравеният фонтан, който е част от стойността на Халите. Ние не можем да забраняваме дейност", каза Велислав Минеков.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?