Спецслужбите на Русия и Украйна обявиха, че

Кавказци се канели да взривят Путин след изборите

Мнозина се съмняват, че става дума запредизборен пиар

Кавказци се канели да взривят Путин след изборите

Осуетен е атетат срещу днешния руски премиер и най-вероятен бъдещ президент Владимир Путин, гръмнаха в понеделник руските медии. Намеренията на атентаторите, които са с кавказки произход, били провалени съвместно от специалните служби на Русия и на Украйна.

Същевременно обаче в някои медии и в руски блогове се появиха множество мнения, че съобщението за осуетения атентат е по-скоро пиар акция в навечерието на президентските избори на 4 март.

В украинския град Одеса са заловени трима души с руско гражданство, обявени за международно издирване. Тримата се криели от службите за сигурност, като често сменяли адресите, на които живеели в пристанищния град. От показанията им след ареста се разбрало, че са имали намерение да осъществят атентата в Москва веднага след изборите.

Тримата получавали инструкции от бандитския главатар от Северен Кавказ Доку Умаров, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руската телевизия Първи канал. За атентата терористите имали намерение да използват мини военен образец>

Първи канал припомни историята с експлозията на 4 януари в частна квартира в Одеса. Станалата на тази дата експлозия първоначално била приета като взрив на битова инсталация за природен газ. Два дни по-късно украинските специални служби изпратили на руските си колеги съобщение, че при огледа на апартамента били намерени взривни устройства.

Загиналият при експлозията Руслан Мадаев и оцелелият Иля Пянзин пристигнали заедно в Одеса от Обединените арабски емирства през Турция "с ясни инструкции от представители на Доку Умаров", съобщили украинските следователи въз основа на показанията на Пянзин. Терористите трябвало да извършат в Москва поредица от диверсии срещу икономически обекти, както и атентат срещу Владимир Путин. Загиналият Руслан Мадаев бил готов да действа и като камикадзе.

Пянзин сътрудничил с украинските специални служби с надеждата, че няма да бъде екстрадиран в Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

Един от арестуваните, 31-годишният чеченец Адам Осмаев, от дълго време живеел в Лондон. Смята се, че именно той е бил връзката между одеските терористи и Доку Умаров. Планът на подготовката на преките изпълнители бил подробно описан в материали, намерени в преносимия компютър на Осмаев.

Според сътрудник на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) в компютъра имало видеофайлове с кадри с кортежа на Путин, които били използвани за обучение - колко коли съпровождат автомобила на премиера, къде сяда охраняваното лице, и т.н.

След ареста Осмаев решил да сътрудничи на следствието. Той съобщил, че детонаторите и част от пластичния експлозив били вкарани в Москва преди години - още през 2007 г., когато сътрудници на ФСС обезвредили автомобил бомба, паркиран близо до проспект "Кутузовски". Осмаев показал на следователите къде са били скрити експлозивите. "Подготвяли са мощна експлозия - достатъчно силна, за да унищожи товарен камион", заявил цитираният служител от ФСС.

Това не е първият предотвратен опит за покушение срещу Владимир Путин, посочва ИТАР-ТАСС. През 2000 г. украинските специални служби разполагали с данни за подготвян атентат срещу Путин, който тогава бе президент на Руската федерация. Покушението трябвало да бъде извършено по време на неформалната среща на високо равнище на страните от ОНД в Ялта на 18 и 19 август 2000 г. По случая в Крим били арестувани четирима чеченци, които впоследствие били екстрадирани от Украйна. Не се споменава каква е по-нататъшната им съдба.

Съмнения за пиар акция

Един от първите, които се усъмниха, че е възможно новината за атентата срещу Путин да е просто пиар акция, бе журналистът от одеското издание "Порто Франко" Александър Галяс. В интервю за радио "Свобода" той се усъмни в лансираната история.

"Защо им е на чеченци да идват в Одеса и оттук да планират терористичен акт? В последните години у нас твърде сериозно се следи за движението на лица от чеченски произход. Адам Озмаев бе арестуван на улица "Базарная". Там има само стари одески домове със затворени дворове, където всички хора се познават и знаят кой съсед къде се намира и какво прави. Никой не остава незабелязан в такъв дом. Още повече, ако е чеченец", казва Галяс.

А политологът Николай Петров от Московския център "Карнеги" заявява в интервю за вестник "Комерсант", че влиянието на новината за покушението върху хода на изборната кампания ще бъде минимално.

"Общата идея и информационната картина са ясни и прости: да, трябва да се сплотим около нашия лидер, който толкова сериозно и ефективно работи, че различни сили действат срещу него, включително и чеченски нелегални банди", обясни той.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?