Каяци с банери "Бъдеще без въглища” плаваха пред ТЕЦ "Варна”

Каяци с банери "Бъдеще без въглища” плаваха пред ТЕЦ "Варна”

Активисти на организацията "Грийнпийс” се спуснаха в сряда с каяци във водите пред ТЕЦ "Варна", издигайки банери "Бъдеще без въглища” в опит да привлекат вниманието към замърсяването на водата, причинено от въглищната индустрия. Във водата плаваха и балони с изписани върху тях знаци на химичните елементи от замърсяващите околната среда вещества, отделяни от работата на въглищните електроцентрали.

Плаването във Варненското езеро е част от акция на екоорганизацията в подкрепа на използването на възобновяемите енергийни източници, при която ветроходът "Воин на дъгата" (Rainbow Warrior) обикаля различни страни, за да показва "тъмната страна на замърсяващите изкопаеми горива като петрол, въглища и шистов газ". Правателният съд, който вече е обиколил девет държави, акостира във Варна във вторник и ще остане в България до края на седмицата.

"Бъдеще без въглища е възможно. Въглищата принадлежат на миналото. Тяхното горене замърсява въздуха ни с фини прахови частици и окиси. Замърсява водите ни с тежки метали и химични съединения. Всичко това неминуемо се отразява на здравето ни и на средата, в която живеем. Вече има възобновяеми енергийни източници, които са реално решение тук и сега. Целта ни е те да станат достъпни за прилагане от хората, достъпни на ниво домакинство и община”, коментира Теодора Стоянова, координатор на кампанията за чиста енергия на "Грийнпийс”- България.

Според организацията "енергийната политика на държавата ни заключва в Средновековието". "Страната ни има огромен потенциал за използване на ВЕИ, но той все още не е достъпен за гражданите. Има безкрай бюрократични пречки, процедури и забавяния пред домакинствата, които искат да бъдат енергийно независими” ,пише в съобщението на "Грийнпийс"

Именно стимулиране развитието на микро ВЕИ мощности (до 30 кВ) ще позволи да се работи в посока децентрализиране на енергийна система. Това ще доведе до редица ползи както за икономиката и енергийната система, така и за здравето на хората и околната среда. С увеличаване броя на малките децентрализирани енергийни обекти, които ползват ВЕИ, ще се подобри енергийната сигурност и независимост на страната, смятат природозащитниците.

При гостуването си във Варна ветроходът "Рейнбоу Уориър" представя използването на възобновяема енергия на ниво домакинство и община. На 21 август на борда му ще се проведе кръгла маса на тема "Зелена енергия за моя дом, бизнес и община”.

Корабът ще е отворен за посещения на граждани на 22, 23 и 24 август от 10 до 19 ч.
На кея до него ще бъде разположен Слънчев фестивал – арт-събития, изложба, музика и демонстрационни инсталации.

Посетителите ще могат да се запознаят отблизо с приложенията на соларната и вятърна енергия във всекидневието. 

Споделяне
Още от Greenpool

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?