Казахстан открива дипломатическо представителство в София

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подписа указ за откриване на дипломатическо представителство в София. Това стана ясно след срещата му с българския външен министър Соломон Паси, който посети Казахстан в рамките на шестдневната си обиколка из Централна Азия като председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ( ОССЕ).

На пресконференция след срещата Паси каза, че ОССЕ и правителството на Казахстан са се споразумели в края на тази година да се организира конференция за свободата на медиите. Външният министър оценил положително реформите в Казахстан в законодателната система - законът за частната собственост на земята, за развитието на икономиката и закона за медиите, предаде БТА.

ОССЕ може да помогне на Казахстан в едно от основните направления - развитието на регионалното сътрудничество, посочи Соломон Паси.

Той е обсъдил с Нурсултан Назарбаев и сътрудничеството между България и Казахстан. Намеренията, желанията и амбициите ни са да възстановим равнището на отношенията между страните такова, каквото е било в миналото, каза Соломон Паси след срещата.

Той изразил желанието българското вино да се върне на казахстанския пазар. Соломон Паси предал покана от името на президента и правителството на България президентът на Казахстан да посети България.

След поредица от срещи в Алмати българският външен министър и председател на ОССЕ заминава тази вечер за Киргизстан.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?