Казахстан поиска официално да участва в Бургас – Александруполис

Казахстан поиска официално да участва в Бургас – Александруполис

Казахстан потвърди официално интереса си към дялово участие в петролопровода Бургас – Александруполис. Министърът на енергетиката и минералните ресурси Бактикожа Измухамбетов, който е на посещение в азербайджанската столица Баку, съобщи, че страната му иска да купи от Гърция и България дял от тръбопровода, в който 51% държи Русия. Това предаде в сряда руската информационна агенция RusEnergy, цитирана от БТА.

Министърът е заявил, че проектът представлява интерес за страната му. “Има предварителна договорка, че ще влезем в него в рамките на съвместния дял от 49% на Гърция и България", е казал той.

В проекта към момента участват руските компании “Транснефт”, “Роснефт” и “Газпромнефт”, които общо контролират 51%, и Гърция и България с равни дялове по 24,5%.

Българският дял се поема от "Проектна компания Бургас - Александруполис БГ" АД. В нея по 50% имат държавните дружества "Техноекспортстрой" ЕАД и "Булгаргаз Холдинг" ЕАД.

Гръцкият дял в проекта е поет от консорциума "Hellenic Petroleum" и "Thraki"- 23,5% и Гръцката република – 1%.

Според казахстанския министър през този месец ще започнат преговори с България, а по-късно и с Гърция. "Нашият дял ще зависи от условията и преговорите и може да стане така, че да купим половината от 49-процентовия дял", е обяснил Измухамбетов. Така на практика Казахстан може да получи 24,5% от тръбопровода, а България и Гърция да свият още дяловете си.

Измухамбетов изтъкна, че Казахстан се е насочил към България и Гърция, защото руските акционери не са заинтересовани да продават дяловете си и имали  намерение да използват изцяло квотите си.

Според подписаното в началото на март споразумение за петролопровода, нито една от трите страни не може да продава части или целия си дял без съгласието на останалите.

Интересът на средноазиатската република към петролопровода Бургас – Александруполис е оправдан, защото тя смята да увеличи производството на петрол от богатите си залежи и в следващите десетина година да го утрои от сегашния годишен добив от 50 млн. тона. За този добив Казахстан търси пазари и логично се насочва към Европа и към осигуряване на доставките за европейския пазар. От друга страна засега има притеснения, че Русия няма да може да осигури достатъчно петрол за тръбата. Това е нейно задължение, стана ясно след подписването на междуправителственото споразумение.

Според българските министри на икономиката и регионалното развитие, интерес към придобиване на дял в Бургас-Александруполис проявява американската компания “Шеврон”, която е мажоритарен собственик на Каспийския тръбопровод.

До голяма степен развитието на проекта Бургас - Александруполис е функция и от разширяването на този Каспийски тръбопровод, коментира миналия месец министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Към този момент обаче “Шеврон” не е проявила официален интерес към участие в Бургас – Александруполис.

От “Булгаргаз” отказаха коментар за изявлението на казахстанския министър. Оттам напомниха, че подобни преговори не могат да се водят, преди да бъде създадена Международната проектна компания за изграждане на петролопровода, което ще стане след ратифицирането на споразумението за изграждането от парламентите на България, Гърция и Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес