Казахстан предлага форум ОИС-15 по аналогия на Г-20

Нурсултан Назарбаев

Петнадесетте най-развити държави от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) да създадат форум за развитие на науката и икономиката по аналогия с Г-20, предложи казахстанският президент Нурсултан Назарбаев по време на срещата на върха за наука и технологии на ОИС в Астана, предаде ТАСС в неделя.

"Мисля, че трябва да създадем форум като Г-20 - неофициална група за развитие на науката и икономиката в ислямския свят. От напредналите 15 държави в Организацията за ислямско сътрудничество може да се създаде организация ОИС-15. Развитието на науката и технологиите е много важно за нас", каза държавният глава на Казахстан.

Според него е необходим и конткретен план за действие, чрез който да бъде учреден съвет на ОИС по въпросите на съвременното развитие. Назарбаев смята за редно също да се създаде общ научно-иновационен фонд.

На срещата на ОИС, която продължава и в понеделник, президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че страната му е оказала хранителна хуманитарна помощ на бежанците от Мианма в обем 100 тона.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в Астана, че и Турция е готова да подпомага бежанци от Мианма.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?