Казахстан сменя кирилицата с латиница

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев обяви редица реформи, сред които замяна на кирилицата с латиница и въвеждане на местни избори, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

72-годишният Назарбаев обаче не даде признаци, че скоро ще напусне президентския пост, въпреки че го заема от две десетилетия.

При управлението на Назарбаев Казахстан е критикуван от международната общност, че репресира опонентите на властта, ограничава медийните свободи и твърде бавно се реформира политически.

Президентът заяви, че над 2500 поста на местно и регионално равнище като селски и градски кметове, и ръководители на селски области от догодина ще се посочват с избори. В момента никой от ръководителите на местните власти не се избира.

При обявяването на стратегията си за развитието на страната до 2050 г. Назарбаев призова за подобряване на данъчната система, създаване на по-добри условия за бизнеса и подкрепа за системата на социални помощи.

Президентът също заяви, че използваната досега кирилица в казахския език ще бъде заменена от латиницата до 2025 г.

"Това ще позволи на децата ни да разбират по-добре английски, да се ориентират в интернет и ще подсили желанието ни да модернизираме казахския език", посочи той.

Също до 2025 г. 95 процента от гражданите на Казахстан трябва да са се научили да говорят на казахски, заяви президентът.

Макар и казахският да е официален език, много хора в Казахстан все още говорят руски.

Един от сериозните поводи за безпокойство за Казахстан е възходът на радикалния ислям. В страната през последните две години бяха извършени редица ислямистки терористични нападения.

Назарбаев предложи да се приемат нормативни актове за осуетяване на религиозния екстремизъм.

"Светският характер на държавата ни е важно условие за успешното развитие на Казахстан", заяви той.

Споделяне

Още от Свят