Казахстан започва преговори за присъединяване

Казахстан започва преговори с България и Гърция в най-близко време за влизане в проекта Бургас - Александруполис. Това обяви в понеделник министърът на енергетиката и минералните ресурси на Казахстан Бактикожа Измухамбетов, цитиран от РИА Новости.

"Имаме намерение в близко време да започнем преговори с гръцката и българската страна по този проект", каза Измухамбетов в долната камара на казахския парламент.

Министърът обаче обвърза присъединяването на Казахстан към проекта

Бургас - Александруполис с разширяването на петролопровода Каспийски тръбопроводен консорциум (КТК), създаден през 1992 г. за транспортиране на казахски и руски петрол до терминала Новоросийск на Черно море. Петролопроводът е губещ и проблемите с експлоатацията му са сложни, заради множеството частни фирми, които са екционери в него и едновременно с това добиват петрол.

"Първата причина за разширяването на мощностите на КТК е свързана с факта, че постъпването на допълнителни 40 млн. тона годишно петрол на Черно море ще създаде големи проблеми и може да повлияе върху транспортирането на руски петрол през Босфора. В тази връзка руската страна ни предложи да участваме в проекта Бургас - Александруполис", поясни Измухамбетов.

Той отбеляза, че на последната среща с президентите на Русия и Казахстан, която завърши в края на миналата седмица, е постигната договореност разширяването на КТК да протича паралелно с изграждането на Бургас - Александруполис.

Споделяне

Още от Бизнес