Казанджии възмутени от думи на Домусчиев, че варят нелегално ракия

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Сдружението "Българска домашна ракия" изрази остро несъгласие с твърденията на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че в "казаните за ракия се произвежда нелегален алкохол".

"Ние категорично не приемаме внушението, което той налага на българското общество, че след като не сме големи производители, ние в пунктовете за дестилация на ферментирали плодови материали, сме едва ли не "контрабандисти"", се казва в позицията на организацията.

Повод за реакцията им е интервю на Кирил Домусчиев за в."24 часа", в което той намесва казаните за варене на домашната ракия в спора му с вицепремиера по икономическите и демографските въпроси Валери Симеонов.

Домусчиев обяснява атаката на Симеонов срещу БМФ, която е собственост на шефа на КРИБ, с факта, че е засегнал негови интереси и дава за пример казаните за ракия, в които се произвежда "нелегален алкохол".

"Г-н Домусчиев, тези пунктове са легални и са единствените, които работят на светло и събират акциз от населението. Защото, както добре знаете, по закон никой в България няма право да дестилира в домашни условия. Сега действащото законодателство не позволява по друг начин да се произвежда алкохол, освен в тези пунктове", посочва в позицията си от сдружение "Българска домашна ракия".

То категорично не приемаме хората, които извършват легална дейност и са регистрирани, да бъдат наричани "нелегални".

"Още веднъж остро осъждаме това да се правят подобни внушения със знак на равенство между хора с малък бизнес и "нелегални" производители, работещи извън закона. Заедно с това вярваме, че в държавната политика обаче трябва да има знак на равенство между малкия и среден бизнес и едрия индустриален капитал", завършва позицията на сдружението "Българска домашна ракия".

По времето на втория мандат на Бойко Борисов управляващите искаха да забранят селските казани за варене на домашна ракия. В тяхна защита обаче излезе Валери Симеонов, който по това време беше депутат и опозиция на ГЕРБ.

Общо у нас има регистрирани 1570 казана, в които хората си варят ракия. Собствениците на 780 от тях са членове на сдружението "Българска домашна ракия". По данни на финансовото министерство за 2016 г. собствениците на казани са внесли около 780 хил. лв. акциз в държавния бюджет.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?