Казусът "Бокова" вече е удобна предизборна дъвка за БСП и АБВ

Номинацията на Георгиева за ООН доведе до програмиран вътрешнополитически скандал

Решението на кабинета да номинира еврокомисаря Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН предизвика програмиран вътрешнополитически скандал. БСП и АБВ го окачествиха като "предателство на България", лидерът на социалистите поиска изслушване на премиера Бойко Борисов, след което съобщиха, че обмислят вот на недоверие за външната политика на страната. АБВ поискаха външният министър Даниел Митов да бъде уволнен, а ДПС определи този ход като вреден за имиджа на страната. Реформаторският блок обаче смята, че това е правилна стъпка.

Тези реакции си остават за вътрешнополитическа и предизборна употреба, като се има предвид, че преговорите за най-високия пост в ООН се водят на съвсем друго равнище и до голяма степен конфиденциално – между лидерите и дипломатическите представители на страните от Съвета за сигурност на ООН.

Ако има важен вътрешнополитически въпрос, той е защо през февруари т.г. премиерът Бойко Борисов номинира генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за шеф на ООН, въпреки множеството сигнали от влиятелни западни сили, че кандидатурата е обречена. Този въпрос обаче едва ли ще намери отговор, тъй като вече никой го задава. Едно от кулоарните му обяснения беше, че Борисов е искал АБВ да останат във властта и Бокова да не бъде издигана за президент на левицата.

Сега социалистите искат да чуят аргументите на Борисов за рокадата, които вече са ясни – слабото представяне на Бокова и липсата на шанс да спечели състезанието. Всичко останало, прозвучало в реакциите на БСП и АБВ, са политически заклинания за сплотяване на електората.

Предателство на България и подчинение на чужди интереси

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви номинацията на Кристалина Георгиева като "предателство на България и подчинение на чужди интереси". Тя очевидно визира подкрепата на Русия за кандидатурата на първоначално издигнатата Ирина Бокова и изтеклата по-рано информация, че Берлин е искал от Москва да даде съгласие за издигането на Георгиева, която се ползва с доверието на ЕС. Социалистите и АБВ обаче удобно пропускат обстоятелството, че впоследствие руски зам.-външен министър не отхвърли възможността страната му да подкрепи друг издигнат от България кандидат.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви номинацията на Кристалина Георгиева в сряда, ден след като проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин по двустранни въпроси и "някои въпроси от международния дневен ред".

Нинова поиска парламентът да изслуша премиера Бойко Борисов и министъра на външните работи Даниел Митов по казуса "Бокова".

"Да представят аргументите и мотивите си. За нас това е резил за България. За пореден път министър-председателят Борисов се оказа слаб да защити националния интерес. Изглежда като поддаване на чуждо влияние. Минира се възможността българин да стане генерален секретар на ООН", заяви лидерът на БСП. И добави, че би посъветвала Бокова да не се оттегля.

Митов: "Според БСП Бокова е по-добра и от Далай Лама"

В отговор външният министър коментира, че "И Далай лама да бяхме номинирали, БСП щяха да кажат, че Бокова е по-добре". 

"Съвсем нормално е в предизборната кампания да се искат оставки за щяло и нещяло. Ясно е, че преди избори опозиционното им говорене ще става все по-остро, но ние имаме много рационални аргументи без никаква емоция", допълни Митов. 

По думите му правителството има "много рационални аргументи, неизпълнени с никаква емоция".

"За съжаление, виждате в каква посока вървят индикативните гласувания, такава е тенденцията. Няма начин българското правителство да не използва всичките си шансове в тази посока“, посочи министърът.

И вот на недоверие

Минути по-късно Нинова реши, че трябва да "засили" посланието и отново свика журналистите, за да обяви, че партията ѝ ще покани останалите парламентарни групи на консултации за вот на недоверие към кабинета за водената от него външна политика, защото "казусът Бокова е капката, която преля чашата".

Бившият външен министър Кристиaн Вигенин, по времето на чиито мандат бе издигната Бокова, заяви, че процедурата не позволява оттегляне. Според него истинските шансове на Бокова ще станат ясни при първото гласуване с т.нар. цветни бюлетини, което е следващия месец.

"Прецедент е една държава да кандидатира двама за този пост. Отговорността за образа, който беше създаден на България, е изцяло на премиера Бойко Борисов, който допусна откровени саботажи на кандидатурата на Ирина Бокова. Това разколеба част от привържениците на една изключителносилна кандидатура. Поради некадърност на министъра на външните работи България стана за смях на ООН", каза Вигенин.

АБВ пожалиха Борисов и поискаха оставката на Митов

Партията на бившия президент Първанов АБВ, под чийто натиск Борисов номинира Бокова през февруари т.г., обяви, че суверенитетът на България и на българското правителство е поставен под въпрос, тъй като очевидно много чужди фактори са повлияли.

На пресконференция в парламента формацията поиска оставката на външния министър Даниел Митов.

В цялата тирада на Първанов името на Борисов бе споменато веднъж, а цялата вина бе стоварена на външния министър.

"Такава излагация не е имало. Това е смешно и жалко. Оттук нататък никой няма да гледа сериозно на българската дипломация и на наша кандидатура за какъвто и да било пост няма да се погледне сериозно", заяви лидерът на АБВ. Според него отговорността на Бойко Борисов за това е "изключително висока", тъй като ходът на правителството показвал, че България няма суверенна дипломация, а прави всичко, което ѝ поискат отвън. Освен това се издигала тежка барикада между управляващи и опозиция, а разделителната линия между народа щяла да си проличи и на президентските избори.

И АБВ също като БСП поиска Кристалина Георгиева да напусне поста си в Европейската комисия, а според Първанов към момента шансовете ѝ за ООН били нулеви. Бившият президент заяви, че България не може да става заложник в задкулисните игри между ЕНП и ПЕС. Неговото усещане било, че вървели тежки договорки между двете партии за разпределяне на постове от типа "Аз на тебе - ти на мене". Той обаче не разкри подробности.

На въпрос дали Борисов може да е поискал в телефонен разговор подкрепата на Путин за Георгиева, Първанов отвърна: "Както се казва - не съм им светил. Не мога да гадая какво са си говорили. Би било израз на слаба и неадекватна дипломация, ако Борисов е поставил този въпрос при разговор с Путин".

ДПС: Вредно за имиджа на страната

Днешният акт можем да го оценим като акт, който вреди на имиджа на страната ни и с нищо не допринася за успех в едно такова състезание, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той определи този ход като "много несериозен". По думите му, когато държава е взела определено решение, би трябвало да направи всичко възможно за реализацията му. Ние досега като държава направихме много, за да навредим на успеха на България в това състезание, каза той.

РБ подкрепя номинацията на Георгиева като десен човек с дясно мислене

Кристалина Георгиева като десен кандидат, който е в Европейската комисия, източноевропеец, за нас е добра кандидатура за генерален секретар на ООН, коментира депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев пред журналисти в парламента.

Според Реформаторите начело на ООН трябва да има десен човек, с дясно мислене, по подобие на хората, които са начело на Съвета на Европа и на Европейската комисия.
Шансовете на Кристалина Георгиева изискват дипломатически преговори, които нямам съмнение, че правителството ще направи, коментира Делчев. Искрено се надявам някои от другите кандидати източноевропейци да подкрепят Георгиева, защото за всички нас, българите, е важно да имаме наш представител на най-високата позиция в ООН, добави той.

Делчев отбеляза, че това не е прецедент и подобна смяна се е случвала и преди, и важното е, че сега имаме шанс за поста, а преди с Бокова подобен явно не е бил налице.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, който бе хванат в крачка за коментира новината за рокадата, толкова бързаше, че успя да каже само: "Това е супер!".

Ако Ирина Бокова реши да не се оттегли, може да останем с двама кандидати за поста на генерален секретар на ООН, каза депутатът от ГЕРБ и председател на външната комисия Джема Грозданова. Тя допълни, че не знае какво ще стане, ако това се случи.

На въпрос дали имаме шансове, след като сменяме кандидатите, Грозданова коментира, че играта тепърва започва.

Споделяне

Още по темата

Още от България