Казусът "Гугушева" с най-вероятен край идния понеделник

Прокурор Галя Гугушева. Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще приключи с казуса "Гугушева" в понеделник. Това съобщи в сряда председателят на етичната комисия към съвета Ясен Тодоров. Няколко часа комисията изслушва обясненията на зам.-председателя на Апелативната специализирана прокуратура Галя Гугушева, след като получи от парламента три сигнала срещу нея.

Гугушева бе кандидат за конституционен съдия, издигнат от СДС. Кандидатурата ѝ бе внесена в Народното събрание от независими депутати с тъй нар. "принадлежност" към ГЕРБ, след като депутатите на СДС отказаха да сторят това заради явното съглашателство между СДС с лидер Емил Кабаиванов и ГЕРБ.

След като срещу Гугушева бяха подадени три сигнала, уличаващи я в явен конфликт на интереси, разминаване между декларираното и действителното имуществено състояние и други, парламентарната група на ГЕРБ обяви в понеделник, че няма да подкрепи кандидатурата ѝ. Самата Гугушева пък обяви оттеглянето си.

Заради сигналите обаче етичната комисия към ВСС бе сезирана от парламента за сигналите, и.д. главният прокурор Бойко Найденов разпореди на прокуратурата да направи пълна проверка, НАП обяви, че ще извърши пълна проверка на доходите и платените данъци на прокурорката, а председателят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов прати предложение до ВСС Гугушева да бъде понижена до редови прокурор.

На този фон и малко закъсняло етичната комисия се събра да изслуша аргументите на прокурор Гугушева по обвиненията срещу нея.

В понеделник комисията ще прецени дали да се образува дисциплинарно производство за конфликт на интереси срещу прокурор Галя Гугушева, обяви още Ясен Тодоров.

Според становището на комисията за установяване на конфликт на интереси към ВСС прокурорът не е попълнила правилно свои декларации по Закона за конфликт на интереси.

Пред членовете на комисията Гугушева се яви с двамата си сина - по-големият Стефан Гугушев е адвокат и в някои от сигналите се твърди, че е замесен във финансови схеми, където фигурира и името на майка му. По-малкият син на Гугушева е студент по право и днес, по думите му, бил на изпит при бившия конституционен съдия и и министър в две правителства Георги Петканов, който го попитал какво мисли за Конституционния съд.

По думите на Ясен Тодоров повечето от обясненията на майката и големия син са били адекватни, а произходът на средствата им е финансово обоснован. Житейски съмнение у него будел единствено въпросът с взимането на заем от Гугушева от фирмата на сина ѝ, който по-късно той сам е погасил. Заемът е за 105 хил. евро, а според обясненията на Гугушева той е бил за купуването на апартамент на по-малкия ѝ син.

Прокурорът е заявила пред комисията, че не е искала да тегли кредит от банка заради големите лихви.

Срещу фирмата на сина на Гугушева тази година е била водена и проверка от ДАНС за "пране на пари", съобщи още Ясен Тодоров. Тя обаче не е установила нарушения, каза Тодоров.

Във Върховната касационна прокуратура са били подавани два сигнала срещу Гугушева - единият битов, а другият за нейно дело. По тях също не са били установили нередности.

Във ВСС не се яви авторът на единия сигнал адвокат Петър Ванев, въпреки че също бе поканен.

Единственото, което Гугушева каза пред журналисти, бе, че никой от подалите сигнал срещу нея не се явил днес, за да застане очи в очи с нея и да представи претенциите си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?