Казусът кой да управлява софийския "Младост" съвсем се заплете

Единственият желаещ да е кмет пак обеща да пусне забавените преписки

Двамата сегашни замл-кметове Румен Русев и Владимир Клисуров, сн. БГНЕС

Казусът с това кой да управлява софийския район "Младост" съвсем се заплете. Администрацията остана без ръководител, след като кметът Десислава Иванчева беше арестувана по подозрение за изнудване и получаване на подкуп. Назначеният за временно изпълняващ длъжността Владимир Клисуров обаче търси всякакви варианти да се отърве от поста, тъй като не иска да си "цапа ръцете" с разрешаването на строежи, които няма как да спре по законен начин.

В същото време Столичната община и Столичният общински съвет обясняват как нямат механизъм да изпълнят желанието на Клисуров да прехвърли временното управление на администрацията на колегата си Румен Русев. Русев беше посочен от Иванчева като организатор на заговор срещу нея с цел да заеме поста ѝ.

Сигурно е, че желанието на Клисуров общината да се управлява не от него, а от Русев ще бъде факт в четирите работни дни на следващата седмица. За този период Клисуров излиза в отпуск. Уведомлението за това е изпратено до кмета на София Йорданка Фандъкова, какъвто е редът. Клисуров е издал заповед функциите му да се поемат от арх. Румен Русев - единственият възможен вариант в момента, тъй като другият зам.-кмет Биляна Петрова също е в ареста.

Не е ясно обаче как оставката на Клисуров като зам.-кмет ще бъде приета. Причината е, че по закон той може да бъде освободен само от назначилата го Иванчева.

Цялата каша не само поставя под риск работата на администрацията на района, в който живеят 120 000 души, но и дава аргументи на противниците на "гражданското управление", тъй като оставя впечатление за тотален хаос в общината.

Мотивите

Както и във вторник, така и в четвъртък, Клисуров обясни, че е избран за временен кмет против волята си. Ден преди да бъде посочен от общинския съвет за ръководител на района, той и колегата му Русев изпратиха съвместна декларация, в която казват, че настояват за и.д. кмет да бъде избран Русев, въпреки че Иванчева беше посочила Клисуров като свой заместник. Общинските съветници предпочетоха да се съобразят с волята на арестуваната кметица с мотива, че тя все още е законният кмет на "Младост".

Клисуров нямаше как да не спази решението на общинския съвет, но дни по-късно депозира оставката си. Аргументите му са, че се чувства безсилен да спре новите строежи в "Младост", които засягат зелени площи и съществуващи паркинги. Като член на инициативата "Зелен Младост" той бил против тези проекти, но в същото време няма законово основание да ги спре.

В същото време се страхувал от дела, глоби, съд за неспазването на законовите процедури. Според него проблемът бил в текстовете в Закона за устройство на територията, според които живеещите около подготвяните за строителство имоти дори не се водят заинтересовани страни.

"Трябва да напускам сума ти строежи", коментира Клисуров и отново заяви, че не иска "да си цапа ръцете". Той представи и евентуалните проекти за високи сгради, които ще изникнат в "Младост" след придвижването на забавените от кмета Иванчева строителни преписки.

Временният кмет каза още, че за няколкото дни начело на общината подписва документи, които не са свързани със строителни проекти. Освен това е поискал от Столичния общински съвет да разгледа предложение за местен референдум за мораториум върху строителството в "Младост" за две години, докато се променят устройствените планове така, че да се защитят зелените площи.

Казусът

Проблемът в оттеглянето на Клисуров е, че оставката му трябва да бъде приета от Десислава Иванчева. Тя е в отпуск до 8 май. Не се знае какво ще прави след това, но при положение, че беше оставена за постоянно в ареста, вероятно ще си пусне още дни отпуск. Би трябвало с уведомлението да издаде и заповед кой да я замества. При положение, че това ще се случи в период, в който Клисуров също ще е в почивка, единствената алтернатива остава Русев.

Не е ясно обаче дали Иванчева може да издава каквито и да е заповеди от ареста. Освен това Клисуров е назначен "до връщането на титуляра".

Другата надежда на Клисуров е все пак Столичният общински съвет да прегласува решението си за назначаване на временен кмет и да избере Русев. Той не знае какво ще прави, ако когато се върне на работа на 14 май, все още ръководи района. Затова търси правни съвети как да напусне. Това обаче не било предателство към Иванчева, с която Клисуров се запознал покрай протестите срещу застрояване на зелена площ в квартала.

Заместникът

Другият зам.-кмет на района Румен Русев обясни, че ако и когато поеме временното управление на "Младост", ще пусне всички законосъобразни забавени преписки.

Преди седмица той каза, че става въпрос за 200 - 300 такива, които са стояли в кабинета на Иванчева. Сега стана ясно, че те все още са там, запечатани от антикорупционната комисия. Заместниците на кметицата, както и архитектът на района дори не са ги виждали. Преписката на "Ваклин груп", заради която беше задържана Иванчева, вече била пусната.

"Аз ще си изцапам ръцете, да. Не искам да изместя Иванчева. Искам да се спазва законността. Законността цапа ли ръцете", заяви Русев. Той добави, че всеки случай ще бъде внимателно проверен, за да е сигурно, че отговаря на законовите разпоредби. Ако процедурата го позволява, ще се правят и възражения срещу вече одобрените от администрацията на Столичната община проекти.

Въпреки декларацията за придвижване на преписките, архитектът на района Стефан Стефанов обясни, че няма как забавената работа да бъде свършена в законовите срокове. Причината е, че всички тези преписки трябвало да минат през неговия отдел, в който работели 6 души. Дори и с обещание за наемане на 2-3 служители допълнително, според него забавяния в работата ще има поне до края на лятото. Затова той призова инвеститорите за разбиране.

Арх. Стефанов също обясни, че не знае точно за какви преписки става въпрос, тъй като не ги е виждал. Каза още, че заради забавянето им има заведени дела от страна на засегнатите, но също няма информация колко са те. От думите му стана ясно, че кметът Иванчева е искала сама да движи строителната документация. Според Стефанов това можело да се дължи на факта, че той и Русев били най-скоро назначени в общината и нямали време да спечелят пълното ѝ доверие.

Стефанов смята още, че при забавяне на преписките като тази на "Ваклин груп", които имат нужда само от обявяване от страна на районната администрация, това може да бъде направено и от кмета на София Йорданка Фандъкова. Аргументът му е, че правомощията на районите са делегирани от Столичната община. Фандъкова обаче отново каза в четвъртък, че това е работа на районния кмет, която тя няма как да свърши.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?