Казусът "Куцаров” на път да затъне в експертизи

Казусът "Куцаров” на път да затъне в експертизи
Защитата на двамата антимафиоти, обвинени за смъртта на арестанта Пламен Куцаров, е поискала нова съдебно-медицинска експертиза, научи във вторник Mediapool от запознати с разследването.

За същото са настояли и роднините на самия Куцаров. Новата експертиза вече е възложена на екип от девет експерти, работещи в медицински заведения из цялата страна.

Оказва се, че роднините на Куцаров и адвокатът на Божидар Проданов и Ирен Вълев оспорват заключението на първата експертиза, според което 29-годишният мъж е починал от упражнено върху него насилие.

Екипът на доктор Станислав Христов твърдеше, че смъртта е причинена от остро разстройство на кръвообръщението и кислороден глад. Те били получени от немарливото използване на белезници от страна на полицаите.

При аутопсията в стомаха на Куцаров бе намерено значително количество неразграден амфетамин. Няма яснота дали разследването вече е изяснило дали наркотикът е приет от арестанта по време на престоя му в килиите на бившата ГДБОП.

Адвокатът на Проданов и Вълев – Надежда Георгиева иска при новата експертиза да се има предвид намерената кръв в устната кухина на Куцаров. Освен това чрез повторна аутопсия и изследвания на хистологичните проби да се изследва внимателно сърцето за дегенеративни и болестни промени. Имал ли е Куцаров ацидоза, пита защитничката. И се интересува дали е възможно внезапната сърдечна смърт да е причинена от белодробна емболия в резултат на откъснат тромб.

Куцаров бе задържан по подозрения за участие в група за отвличания, почина на 22 януари в кола на антимафиотите, след като бе подложен на детектор на лъжата в Института по криминалистика към МВР.

След избухването на поредния скандал с починал арестант прокуратурата повдигна обвинения за непредумишлено убийство на полицаите Божидар Проданов и Ирен Вълев. Двамата бяха част от четиричленния екип, който е трябвало да върне Куцаров в килията след положения тест на детектора на лъжата.

При гледането на мярката им за неотклонение обаче съдът се натъкна на множество въпросителни.

Стана ясно, че заповедта за задържането на Куцаров не е била оформена по надлежния ред – в нея няма подпис на задържания, а освен това липсва и съответната декларация. В същото време задържането на приятелката на Куцаров е станало по законния ред – с редовна заповед и декларация.

Според разследващите обаче на този етап няма смисъл да се отделят материали от делото, с които да започне разследване на незаконен арест, защото било по-важно да се уточнят причините за смъртта. Трябва да се отбележи, че полицаите, арестували Куцаров и приятелката му, не са същите, които е трябвало да го конвоират от детектора на лъжата към сградата на бившата ГДБОП.

Съгласно закона за МВР, след като заповедта за задържане е нередовна, на Куцаров не може да му бъдат слагани белезници, както и да бъде конвоиран.

Споделяне

Още по темата

Още от България