Казусът с "амнистираната" от инспектората шефка на САС вече е в съдебния съвет

снимка БГНЕС

Шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева все пак ще бъде предложена за наказание, но не от инспектората, който е установил нарушенията ѝ, а от председателя на Върховния касационен съд. Във вторник Лозан Панов обяви, че ще внесе акта на инспектор Александър Мумджиев за действията на съдия Дончева във Висшия съдебен съвет (ВСС).

По закон Дончева можеда бъде предложена за наказание от съдебния инспекторат или от горестоящия началник в система. Над нея е само Лозан Панов.

Преди ден съдебният инспекторат съобщи, че с гласуване съдебните инспектори са решили да амнистират съдия Дончева. Това се случи, въпреки че тя бе изловена в множество нарушения при разпределението на делата в едно от най-важните съдилища в държавата. Това е прецедент, който постави под сериозен въпрос изобщо принципа на функциониране на съдебния инспекторат. След този случай всеки съдебен шеф, изловен в нарушение, би могъл да постави въпроса защо е предлаган за наказание, а друг – не.

Инспектор Александър Мумджиев уличи съдия Дончева, че незаконно е разпределила сама на себе си дело с материален интерес от 102 млн. лв, което засяга активи на фалиралата КТБ. Скандалът избухна през октомври м.г., когато съдия Милен Василев постави на видно място в съдийския коридор на САС свое писмо до Дончева, в което я заподозря в действия "със силен корупционен мирис".

Милен Василев посочи, че шефката му е иззела неправомерно висящите дела, включително делото за активите на КТБ. Съдебният инспекторат започна проверка и констатира общо пет нарушения, извършени от председателката на апелативния съд. Друг сериозен гаф е утвърждаване на незаконни вътрешни правила за разпределение на делата, които допускат рокади на съдии и вземането на делата им.

Практиките в Софийския апелативен съд бяха проверени и от върховните съдии, които също установиха нарушения. Лозан Панов съобщава, че и докладът на ВКС ще бъде внесен във Висшия съдебен съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България