Кехайов до последно опитва да изкара министерския събор незаконен

Ден преди лекарския събор, на който трябва да бъде избрано ново ръководство на съсловната организация, сегашният нелегитимен председател на съюза Андрей Кехайов за пореден път обяви в четвъртък, че форумът ще бъде незаконен.

За целта "предвидливо" са внесени още девет жалби срещу заповедта на министъра на здрвеопазването за свикване на събор на Българския лекарски съюз (БЛС). Така Върховният административен съд (ВАС) трябвало да се съобрази и да се произнесе и по тези жалби. Съдът вече отхвърли 30 подобни жалби по-рано тази седмица с аргумента, че съборът, свикан от министъра, поставя началото на процедура, която не нарушава ничии права, а последващо обжалване може да има след провеждането на форума за решенията, взети на него.

Кехайов и поддръжниците му обаче разчитат, че съдебното решение не е влязло в сила, а и всеки от тридесетте жалбоподатели има отделно право да обжалва определението в 7 дни от получаване на съобщение за него пред петчленен състав на съда.

"Дотогава посоченият акт на тричленния състав на ВАС не е в сила и изпълнението на заповедта на министъра е спряно до произнасянето на петчленния състав на ВАС", смятат от сегашното ръководство на БЛС.

Регистрацията за събора започва утре, а същинската част ще се проведе в събота и неделя. Засега има трима официално издигнати кандидати. Районната колегия във Варна е издигнала за поста своя председател д-р Божидар Нанев, който е специалист по обща, детска и гръдна хирургия и работи в Университетската многопрофилна болница във Варна. Лекарите от Пазарджик подкрепят д-р Михаил Тиков, който е по-известен в търговията с лекарства и участието му в здравно-осигурителен фонд. Тиков има частна болница във Велинград.

Русенските лекари пък са издигнали кандидатурата на д-р Цветан Райчинов, който участваше и в сегашното ръководство на БЛС, но сдаде поста и се противопостави на политиката на Кехайов.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?