Кехайов оплел лекарския съюз в капана на опасни кредити

Кехайов оплел лекарския съюз в капана на опасни кредити
Бившият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) Андрей Кехайов, който половин година управляваше незаконно организацията, е оставил на наследилото го ръководство дългове към банки в размер на близо половин милион лева и 15 празни банкови сметки. Това стана ясно в четвъртък, когато новото ръководство на БЛС направи отчет за първите сто дни на управлението си.

Кредитите, изтеглени от Кехайов за проектиране на Дом на българския лекар, са в размер на 485 000 лева. Единият от тях, възлизащ на 235 000 лева, е обезпечен с парични средства на фирмата "Ела" ЕООД, собственост на Кехайов. В същото време БЛС трябва да внесе погасителни вноски по кредитите за около 200 000 лева още през този месец, а средства за това няма. "Заради разклатеното доверие към организацията е намалена събираемостта на членския внос, от който основно се издържаме", обясни председателят на БЛС д-р Божидар Нанев.

Неговият заместник Стефан Константинов обясни, че съюзът може да изпадне в ситуация, в която при невъзможност да се погасят вноските, банките да получат дължимото от фирма "Ела" и така Кехайов да се окаже кредитор на съсловната организация. "Тогава той може да предяви иск, да ни запорира сметките и дори да вземе терена, отреден за строителството на Дома на лекаря.

За да не се стигне до тази ситуация, новото ръководство на БЛС е решило да тегли рефинансиращ кредит за цялата дължима сума, за да може да започне погасяването на вноските. Рефинансиращият кредит ще е дългосрочен, така че съюзът да може да покрива вноските по него.

Константинов подозира, че кредитите умишлено са договорени при неизгодни условия и са краткосрочни. "Вероятно се е знаело, че БЛС няма да разполага с финансов ресурс за изплащането им", коментира той.

Нанев обясни, че новото ръководство се е сблъскало с липсата на каквато и да било документация, тъй като тя била своевременно изнесена от Кехайов. "В началото липсваха проектите за строителството на Дома на лекаря, протоколи от заседания на ръководството на организацията, счетоводни документи", обясни той.

След като новото ръководство си набавило дубликат на идейния проект за изграждането на Дом на лекаря, се оказало, че стойността му е завишена. Освен това решението да се тегли кредит за финансирането му било взето еднолично от Кехайов без решение на Управителния съвет.

Ето защо новото ръководство на организацията е сезирало прокуратурата.

Лекарският съюз ще става камара

Божидар Нанев съобщи, че предстои надграждане на сегашната структура на организацията, така че тя да функционира като камара. БЛС обаче няма да сменя името си, ще запази досегашните си хоризонтални структури по населени места, като същевременно ще има и вертикални структури – по лекарски специалности.

Това ще стане с промени в устава на БЛС на предстоящ събор и законови промени, които те ще предложат.

От БЛС предлагат да има финансови бонуси за стриктните лекари и високи глоби за колегите им, които извършват злоупотреби като отчитане на фиктивни пациенти. На такива лекари ще се отнемат и лекарските права.

Новото ръководство на БЛС ще настоява за промяна във финансирането на болничната помощ, като сегашните клинични пътеки бъдат заменени с диагностично свързани групи.

От БЛС са притеснени от лошата събираемост на здравноосигурителните вноски, заради която НЗОК може да се окаже на червено през есента и това от своя страна да доведе до фалити на малки лекарски практики. От организацията са на мнение, че не трябва да се допуска средства за лечение да бъдат пренасочвани за лекарства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?