Кей Пи Ем Джи: Световната автомобилна промишленост няма да се възстанови до 2005 година

Не се очаква световната автомобилна промишленост да достигне отново рекордните печалби, регистрирани преди 3 години, поне до 2005 г., показват цитирани от АП и в. Файненшъл таймс резултати от проучване на консултантската и одиторска фирма Кей Пи Ем Джи, които ще бъдат обявени днес.

Проучването е извършено сред 100 висши мениджъри от автомобилния сектор. Според анкетираните основните причини за намалената способност на автомобилната промишленост да постигне значителни печалби са две - рецесията и потребителският глад за финансови стимули при покупката на коли.

Около 30% от мениджърите смятат, че най-рано през 2005 г. секторът ще постигне по-значителни резултати. При предишното проучване на Кей Пи Ем Джи, извършено през миналата година, 36 процента от анкетираните прогнозираха по-добри печалби през 2003 г., а 24 на сто - през 2004 г.

Изследването на Кей Пи Ем Джи показва, че мениджърите от автомобилния сектор признават, че ще бъдат нужни още няколко години на здрава работа, за да се постигнат отново нивата на печалби от 2000 г.

Причините за това са икономическият спад и очакванията на потребителите за отстъпки, специални цени и др. подобни стимули при покупката на коли. Стимулите за покупка на коли се превърнаха в търговска марка за сектора след 11 септември 2001 г., и най-вече - за "Големите трима" автомобилопроизводители - Дженерал Мотърс Корп., Форд Мотър Ко. и Крайслер Груп на концерна Даймлер Крайслер.

Чрез стимулите те задържаха производството на най-високото ниво за последните 18 месеца, но пък печалбите спаднаха. Специалистите понижиха прогнозите си за продажбите на автомобили в северна Америка през тази година заради опасенията от война в Ирак и умората на американските потребители.

Очаква се трите големи американски автомобилни компании да продължат да губят пазарен дял за сметка на азиатските им конкуренти.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?