"Кеймбридж аналитика" се закрива, но може да продължи работа под друго име

Изпълнителният директор на "Кембридж Аналитика" Александър Никс.

Компанията "Кеймбридж аналитика" (Cambridge Analytica), която в средата на март се оказа в центъра на огромен скандал с несанкционирано използване на лични данни на около 87 млн. потребители на Фейскбук, съобщи, че прекратява цялата си дейност и влиза в процедура по обявяване в несъстоятелност. Решението влиза в сила незабавно. Процедурата по обявяване в несъстоятелност ще протече във Великобритания.

"Кеймбридж аналитика" настоява, че е невинна и се представя за жертва на разгърната в медиите кампания за дискредитирането ѝ. По всичко изглежда, че компанията възнамерява да продължи работата си, но под друго име.

Компанията казва, че бива оклеветена за практики, които са не само законни, но и общоприети като стандартна част от онлайн рекламата.

"Кеймбридж Аналитика" се превърна в обект на редица необосновани обвинения и въпреки усилията на компанията да защити името си тя бе оклеветена за дейност, която не само е изрядна от законова гледна точка, но е и широко приета като стандартен елемент от рекламирането в интернет – както в областта на политиката, така и в областта на търговията", се казва в съобщението на британската консултантска фирма.

"Кеймбридж Аналитика", която е подразделение на частната британска компания SCL Elections, се оказа в епицентъра на глобален скандал за злоупотреба с лична информация. Това стана, след като социалната мрежа Фейсбук призна, че по неправомерен начин е споделила с "Кеймбридж Аналитика" лични данни на милиони потребители.

Консултантската компания от своя страна била използвала данните през 2016 г. в полза на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, както и на предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Кеймбридж аналитика" отбелязва, че всички отправени ѝ обвинения и "информационната обсада от страна на медиите" са довели до това, че компанията практически се е лишила от всичките си клиенти и доставчици, поради което е нецелесъобразно да продължи работа.

Създадена през 2013 г., "Кеймбридж аналитика" се занимава със събиране и анализ на лични данни на потребители, оценявайки техните предпочитания с цел разработване на ефективни политически и търговски реклами.

За събирането на данните във Фейсбук е било ползвано приложението thisisyourdigitallife – нещо като тест за определяне на типа личност, разработено от Александър Коган от Кеймбриджкия университет.

От Фейсбук да разрешили на Коган да проведе теста в социалната мрежа само поради това, че резултатите ще се използват за научни изследвания. В теста са участвали около 300 хил. човека, но впоследствие Коган получава и данните от профилите на техните приятели във Фейсбук, като всички те са предадени на "Кеймбридж аналитика".

Обширната информация, съдържаща се в профилите – интереси, увлечения, политически възгледи, посещавани места и пр. - позволяват да се създаде портрет на средностатистическия избирател и отчитайки наличните данни, да му се предложи ефективна реклама или да се повлияе на мнението му при избор на политически кандидат.

Макар че компанията е работила с предизборния щаб на Доналд Тръмп, тя твърди, че не е ползвала получените данни от потребители на Фейсбук по време на президентската кампания.

Има основания да се смята, че "Кеймбридж аналитика" няма да изчезне след процедурата по банкрут и ще продължи да работи под друго име.

Според официалния британски регистър на компаниите и организациите Companies House, на същия адрес, на който е регистрирана SCL Elections, се намира и фирмата Emerdata Limited. Тя е била учредена в средата на 2017 г., но до края на март т.г., тоест до избухването на скандала с "Кеймбридж аналитика", не е извършвала никаква дейност, докато сега работи на пълни обороти. В края на март начело на Emerdata е назначен Александър Тейлър, уволнен от "Кеймбридж аналитика" в разгара на скандала.

Сред топ мениджърите на Emerdata могат да се видят имената на още няколко представители на "Кеймбридж аналитика", която сега се закрива. Заявените в регистъра дейности на Emerdata съвпадат с тези на "Кеймбридж аналитика" – обработка и анализ на данни и свързани с това дейности.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят