Кейт Аткинсън стана първата трикратна носителка на наградата Коста

Кейт Аткинсън

Британската писателка Кейт Аткинсън стана първата в историята трикратна носителка на литературната награда Коста за най-добър роман на годината, предаде Асошиейтед прес.

Аткинсън получи отличието за роман на 2015 г. за творбата си "Бог в руините", разказваща за пилота от британските кралски военновъздушни сили Теди Тод, който е преживял събитията на Втората световна война и доживява до дълбока старост, ставайки свидетел и на много други събития през 20 век.

Теди Тод е герой, който се е появявал и в романа "Живот след живота", който през 2014 г. донесе на Аткинсън наградата Коста за най-добър роман на предходната 2013 г.

Наградата Коста до 1996 г. се наричаше Уитбред и през 1995 г. Аткинсън я спечели за дебютния си роман "Зад кулисите на музея".

Отличието се връчва в общо пет категории. Тази година в категорията за детска книга спечели Франсис Хардинг за "Дървото на лъжата", в категорията за поетична книга - Дон Патерсън за "40 сонети", в категорията за дебютен роман - Майкъл Хърли за "Лони" и в категорията за документална книга - Александър Улф за "Изобретяването на природата", посветена на Александър фон Хумболт.

От тези пет книги на церемония на 26 януари ще бъде избрана книгата на 2015 г. Победителят ще получи 30 000 британски лири.

Още от Общество

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?