"Кеит" е най-иновативната българска фирма за 2014 г.

Зам.-министърът на икономиката Любен Петров връчва наградата за най-иноватилна фирма

Българската компания "Кеит" ООД получи наградата "Иновативна фирма" за 2014 г. на Българското патентно ведомство, съобщи Министерството на икономиката.

Отличието се дава за патентите на дружеството в сферата на високите и нанотехнологии за сигурност и защита на широк спектър от продукти, стоки и документи. Разработките на компанията се използват в редица страни като САЩ, Германия, Швейцария, Оман и Танзания.

"Ще работим за създаването на среда, в която хората с визия като вас да се чувстват свободни и мотивирани да създават иновации, които подобряват живота ни", каза зам.-министърът на икономиката Любен Петров при връчването на наградата. По думите му въпреки затрудненията и разочарованието, което се наблюдава в някои сектори, именно новаторите са тези, които имат потенциала да променят нещата.

Над 66 патента, издадени през 2013 г., се състезаваха в още три категории - химия и биотехнологии, електроника и електротехника, машиностроене и строителство. Девет от тях – по три в категория, бяха номинирани като най-значими от жури, в което влизаха учени от БАН, техническите университети, Съюза на изобретателите и патентното ведомство.

Химия и биотехнологии

В категория "Химия и биотехнологии" бяха отличени Владко Панайотов и Маринела Панайотова за три техни изобретения. Това са методи за очистване на отработили газове от вредни емисии и устройство за третиране на металургични и флотационни отпадъци и бедни руди на цветни метали. И трите изобретения са с висок екологичен и икономически ефект. Те превръщат вредните емисии в нетоксични продукти, пестят енергия и намаляват разходи.

Електротехника и електроника

Чавдар Руменин и Сия Лозанова бяха отличени в категория "Електротехника и електроника" за 10 патента за сензори на Хол. Изобретенията на екипа са приложими навсякъде, където има магнитно поле – от нарушенията в структурата на хемоглобина в резултат на ебола и HIV вирус, през системите за сигурност в къщата и автомобила, интелигентната пералня, климатик и печка, роботите за антитероризъм. Новите сензори нямат аналог и са пробив в микроелектрониката.

Машиностроене и строителство

Принос за индустрията имат трите наградени изобретения в категория "Машиностроене и строителство" на Лъчезар Стоев и Стоян Христов. Те са за метод и машина за шлифоване на стъпални валове, метод и машина за шлифоване на ротационни повърхнини, люнет за надлъжно шлифоване. С тях се постига висока точност и еднородна грапавост на повърхнините при надлъжно шлифоване на ротационни детайли.

Наградените изобретатели получиха грамоти и статуетката "Изобретател", създадена от скулптора Велислав Минеков.

В Златната книга на българските откриватели и изобретатели тази година са вписани двама учени - проф. д-р Драгомир Вълчев и проф. д-р инж. Георги Тодоров.

Проф. д-р Драгомир Вълчев работи в областта на генетиката, селекцията, биологията и физиологията на ечемика и овеса. Той е автор и съавтор на 20 сорта зимен пивоварен и фуражен ечемик и 2 сорта зимен овес.

Проф. д-р инж. Георги Тодоров работи в областта на инженерните изследвания и инженерната практика. Има 9 патента и полезни модели с висок икономически ефект, успешно внедрени в български и чужди фирми. Водещ автор е в 31 изобретения, 6 от тях в международен екип. Ръководи множество международни и български изследователски проекти.

Златната книга е летопис на постиженията на българските откриватели във всички области на техническите и естествените науки. Създадена е преди 33 г. и до днес в нея са вписани авторите на 17 български открития, 120 български изобретатели и 8 селекционери.

Споделяне

Още от Бизнес