Кексчета с метални частици и над 1.5 тона сладолед се спират от продажба

Агенцията по храните призова потребителите, закупили продукта, да го върнат на търговците

Кексчета с метални частици и над 1.5 тона сладолед се спират от продажба

Френски кексчета с възможно наличие на метални парчета изтегля от пазара Българската агенция за безопасност на храните. Става въпрос за продукта Butter Sterne mit Rosinenс с марка Biscuiterie Charlotte и партида L 185G5.

Той е с произход Франция и е най-добър до 6 декември тази година, съобщиха в петък от ведомството.

Известието за потенциално опасния продукт е пристигнало в петък до БАБХ през Системата за бързо оповестяване на храни (RASFF)

Проверка на БАБХ е установила, че бизнес операторът, който предлага продукта в България, е получил 12 опаковки от тази партидата, от които в наличност е констатирал 3 и незабавно е спрял от продажба.

Агенцията призова потребителите, закупили продукта, да не го консумират и по възможност да го върнат на търговеца, от който са го закупили. От ведомството обаче не посочват търговците, които са продавали у нас опасния продукт.

Междувременно стана ясно, че след сезиране от Върховната административна прокуратура Българската агенция за безопасност на храните е извършила проверки на сладоледа в цялата търговска мрежа в страната. В резултат агенцията ще изтегли 1.6 тона потенциално опасен сладолед.

Причината е, че по време на проверките са взети 67 бр. проби от готов продукт от предприятия за производство на сладолед. Пробите са изпитвани за микробиологични критерии за храните по показатели за безопасност (Салмонела) и за хигиена на технологичния процес (Ентеробактерицеа).

До момента са получени резултати от лабораторни изпитвания на 27 бр. проби, в 10 от които е установено несъответствие по показател Ентеробактерицеа, свързано с критериите за хигиена.

"За установеното несъответствие са връчени 8 предписания за подобряване на хигиената в помещенията и оборудването и са възбранени 1671.77 кг. сладолед от несъответстващите партиди", пише още в съобщението на прокуратурата.

При проверките се оказа, че на един обект е издадена Заповед за спиране на цялата дейност от ОДБХ Търговище, поради лошо техническо и хигиенно състояние на оборудване и липса на записи по Технологичната документация.

Споделяне

Още от България