Келнер обмислял продажба на активите на "Теленор"

Петър Келнер

Българският телеком "Теленор" може отново да смени собствеността си само две години след като чешката група ПиПиЕф (PPF), собственост на Петър Келнер, закупи компанията, пише специализираната платформа за информация по сливания и придобивания "Мерджърмаркет" (Mergermarket), която посочва три източника, близки до директори от индустрията, следащи ситуацията. Според информацията ПиПиЕф търси изход от всички телекоми, които бяха придобити от норвежката група "Теленор" (Telenor) през 2018 г. - в България, Сърбия, Черна гора и Унгария, а причината е да се спестят разходите около развитието на 5G мрежата на няколко пазара.

Според един от източниците, ПиПиЕф е в разговори с унгарското правителство и свързани с него частни компании за продажбата на бизнеса на "Теленор" в Унгария.

Към българския телеком има интерес от няколко кандидата, пише изданието. Според източници на "Капитал" интерес към оператора проявявал "Провидънс Екуити", който искаше да купи БТК, но предпочетена бе "Юнайтед груп".

Говорител на ПиПиЕф е отрекъл да има планове за продажба на българския телеком, който купи през 2018 г. заедно с операторите на "Теленор" в Унгария, Черна гора и Сърбия в сделка за 2.8 млрд. евро. Така чешкият милиардер избягна одобрение на българската Комисия за защита на конкуренцията, която преди това му забрани да купи "Нова Броудкастинг груп" с мотив, че медийната група е прекалено силна на пазара, но не видя такъв проблем при последвалата ѝ продажба на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

След неуспеха на сделката на Нова телевизия, Келнер се насочи към бТВ. През октомври 2019 г. той постигна сделка за 2.1 млрд. евро за придобиването на "Сентръл юропиън мидиа ентъпрайсиз" (Central European Media Enterprises или СМЕ), която притежава каналите на бТВ в България и редица други в Румъния, Чехия, Словения и Словакия. Сделката трябва да бъде одобрена от ЕК, но до преди два месеца нотификация от страна на ПиПиЕф не е имало. В същото време фондът на Келнер твърди, че не се е отказал от сделката. 

Според "Капитал" едно от възможните обяснения за потенциалното излизане на ПиПиЕф от тези телеком пазари са предстоящите големи инвестиции по посока създаване и развитие на 5G мрежа. Този процес по всяка вероятност ще бъде дълъг и скъп, защото все още не са освободени ключови ленти от честотния спектър, а и няма търговски смисъл засега. Пред българския "Теленор" стои проблема и с оборудването - до момента компанията използва само "Хуауей" (Huawei) за 4G мрежата си, но китайската компания вече води със себе си много проблеми на геополитическо ниво.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?