Келнер сложи Любош Йетмер за изпълнителен директор на бТВ

Управлявалият Нова тв Дидие Щосел ще ръководи тв компаниите на СМЕ в други четири държави

Любош Йетмар

Чехът Любош Йетмар ще е новият главен изпълнителен директор на бТВ, съобщиха официално от инвестиционния фонд на чешкия милиардер Петр Келнер PPF Group, която във втроник придоби окончателно Central European Media Enterprises Ltd (СМЕ) - досегашния собственик на българската частна телевизия.

С финализирането на сделката PPF вече притежава и пълен контрол върху операциите на CME в Чехия, Румъния, Словакия, Словения и България.

Интересен детайл е, че французинът Дидие Щосел, който управляваше Нова телевизия преди придобиването ѝ от братя Домусчиеви и бе близък на премиера Бойко Борисов, поема ръководството на четирите тв компании на СМЕ в Чехия, Словакия, Румъния и Словения, но не и в България.

С мрежата от над 30 тв канала, сред които и българската бТВ, СМЕ вече достига до 45 милиона зрители, се казва в съобщението на PPF. В България се придобива бТВ груп, в чието портфолио са bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.

Нов шеф в България

"Новият главен изпълнителен директор на CME Bulgaria е Любош Йетмар. Той има повече от 20 години опит в радио и телевизия. Г-н Йетмар е директно подчинен на г-н Бартоничек, миноритарен акционер в PPF", съобщиха от централата на PPF.  Оттам уточняват, че на този етап Йетмар не заменя досегашния шеф на бТВ - австриеца Флориан Скала, а започва да работи с него.

"Г-н Йетмар очаква с нетърпение да работи с главния изпълнителен директор на бТВ Флориан Скала. Г-н Йетмар не заменя г-н Скала. Г-н Йетмар представлява СМЕ", съобщават от PPF Group.

Йетмар ще отговаря пряко за операциите, стратегията и плановете за растеж в България. Той има и голям опит в сферата на продажбите и управлението. Работил е за Warner Home Video и HBO Czech Republic & Slovakia. Преди това Йетмар е работил за GES GROUP в Чехия от 2008 г.  До началото на септември Лубош Йетмар беше председател на борда на групата GES Media Asset, която държи втората най-голяма чешка телевизия Prima.

"бТВ e добре управлявана компания с изключителен потребителски обхват и разпознаваемост на марката и очаквам с нетърпение да работя с мениджърския ѝ екип. Мой приоритет е да продължа мисията на бТВ чрез предоставяне на независими и обективни новини, както и висококачествено развлечение за нашите зрители," каза Любош Йетмар, главен изпълнителен директор "CME Bulgaria".

Дидие Щосел става главен изпълнителен директор в CME, отговарящ за чешкия, румънския, словашкия и словенския пазар. Щосел е познато лице в България, защото бе главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп". Той напусна медиата след като компанията беше придобита от дружеството "Адванс Медиа Груп" на Кирил и Георги Домусчиеви от предишния собственик - шведската MTG, за 185 млн. евро.

Петр Келнер притежава в България и телекома "Теленор". В началото на 2019 г. той пробва да придобие и "Нова броудкастинг груп", но българската антимонополна комисия не позволи сделката, която след това разреши при същите условия на братя Домусчиеви.

Петр Келнер

На 27 октомври 2019 г. Central European Media Enterprises сключи споразумение за сливане с филиал на PPF Group, която е собственост на най-богатия чех Петр Келнер. През юли тази година медийната група заяви, че покупката трябва да бъде завършена преди 27 октомври 2020 г., тоест точно година след обявяването на сделката за 2.1 милиарда долара.

През февруари американският републикански сенатор Марко Рубио призова за преразглеждане на продажбата на CME, дъщерно дружество на американската компания AT&T, заявявайки, че Келнер и компаниите му "действат като пълномощници на Китай в Чешката република".

Общо 1.15 млрд. евро за сделката са изцяло гарантирани от група банки като БНП Париба, Креди Агрикол, Креди Суис, Ейч Ес Би Си, Сосиете Женерал и УниКредит, съобщиха от ПиПиЕф на Келнер още при сключването на сделката.

СМЕ купи медийната група на bTV през 2010 г. за 400 млн. долара.

Визия

Петр Келнер посочва, че визията му в телевизионния бизнес е да надгради успехите на телевизиите, които придобива.

"Ръководени от чувство за отговорност на фона на досегашните постижения на CME с тези телевизионни мрежи. Искаме да надграждаме върху тези успехи и от позицията, която тези мрежи заемат на съответните си пазари като независими телевизионни оператори. Очакваме с нетърпение да създадем нови бизнес възможности между медийните операции и телекомуникационните услуги. И, разбира се, имаме удоволствието да имаме толкова силна и лоялна аудитория и възнамеряваме да укрепим връзката с нашите зрители чрез съдържание и превъзходно потребителско изживяване", коментира Петр Келнер, мажоритарен акционер в PPF

PPF разбира жизненоважната роля на независимите и обективни медии в днешното общество и ще продължи да се придържа към ценностите, които направиха новините на bTV много уважавани, посочват още от групата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес