Келнер вече с пълен контрол над активите на "Теленор" у нас

Петър Келнер

Финансово-инвестиционната група ППФ (PPF Group) на чешкия милиардер Петър Келнер съобщи във вторник, че е завършила придобиването на телекомуникационните активи на норвежкия телеком "Теленор" в България, Унгария, Черна гора и Сърбия. Ден след като Европейската комисия одобри сделката за 2.8 млрд. евро, тя вече е приключена и ППФ има пълен контрол над операциите на купените мобилни оператори в четирите държави и дружества за имоти и технологични услуги в Унгария.

От ППФ съобщават, че са платили със синдикиран заем покупката, която е най-голямата в телекомуникационния сектор в Централна и Източна Европа от 2011 г. насам.

Активите на " ППФ Груп" към 31 декември 2017 г. надхвърлят 38 млрд. евро. Бизнесът на Келнер се простира в множество пазарни сегменти като банкови и финансови услуги, телекомуникации, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и селско стопанство - от Европа до Русия, САЩ и Азия.

Интересите на чешката група включват и медийния пазар в България – ППФ има сделки с  шведската компания "Модърн Таймс Груп" (Modern Times Group – MTG) за покупката на 95 на сто от "Нова Броудкастинг Груп" и с  "Ийстърн Юръпиън Медия Холдингс" (Eastern European Media Holdings) за останалия дял. Сделката за 185 млн. евро обаче бе спряна от Комисията за защита на конкуренцията с мотива, че ще засили и без това господстващото положение на медийната група.  Срокът за обжалването на тази забрана пред Върховния административен съд изтича в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес