Кемал Еюп: Защо Октай не говори, докато беше в челото на ДПС?

Ако Осман Октай е бил на такива позиции, е редно докато беше член на Централното оперативно бюро и зам.председател на Централния съвет на ДПС, да постави днешните си въпроси, а не сега, когато е извън строя. Това заяви депутатът от ДПС Кемал Еюп пред Дарик радио по повод критиките на Октай към лидера на ДПС Ахмед Доган.

Еюп отрече да знае подробности около изнесеното от Октай. "Едно е ясно, че той е политик с опит, учредител е на ДПС и знае всичко, каквото е ставало в ДПС. Знае много добре, че досега винаги атаките и отвътре, и отвън, тръгваха атакувайки лидера на партията, че най-вече много власт е концентрирал в негови ръце. Това е вярно и не съвсем. Защото тези правомощия като председател на ДПС му дава уставът", каза Еюп.

Той заяви още, че тази власт на Доган била делегирана от самите членове на ДПС, които искали да се разтоварят от много отговорности. "На много заседания и на Централния съвет, и на национални конференции, когато е бил повдиган от време на време този въпрос, включително и от негова страна, делегати и членове на ЦС са се състезавали да му вменят повече правомощия, за да отърсят от себе си малко отговорност. Защото Доган никога не е поставял въпроса той лично да участва при номиниране на кметове примерно, или нещо друго", заяви депутатът от ДПС.

Кемал Еюп каза още, че не знае дали освободените от ДПС могат да създадат крило в партията при положение, че са извън нея. Той обаче подчерта, че "една борба, една тенденция за демократичност" винаги се е възприемала добре в ДПС, стига зад нея да стоят силни и ясно изразени мотиви."Но една борба, изнесена извън партията и с подмолни средства, е обречена на неуспех. Не знам какво цели афиширайки се - търси подслон под някой чадър", каза Еюп, но отказа да гадае кой стои зад действията на Осман Октай.

"Не може да не се търси и реваншизъм, който граничи и с отмъщение. Явно силите му не са били достатъчни когато беше на възлови позиции в ДПС. Сега повличайки други след себе си, не може да отиде твърде далеч. Но че може да се опита да навреди на ДПС, е факт", допълни депутатът.

Запитан дали е възможно Октай да оспори легитимността на бъдещата конференция на ДПС, Еюп каза, че не вижда юридическите възможности това да стане, защото делегатите за форума се избират по точно определена уставна процедура. "Ако тези около Октай не са делегати на конференцията, не могат да поставят тези въпроси", заяви Еюп.

Еюп не очаква никакви сътресения от бъдещата Национална конференция на ДПС, която е планирана за средата на февруари. Той очаква обаче опити от страна на хората около Октай да се опитат да повлияят на конференцията, но "само толкова". В ДПС се гледало с лошо око на хора, които, когато са имали възможност да поставят своите въпросите, не са го правили, а чак в последствие извън партията "поизострят" проблемите.

"Октай е опитен човек и нищо чудно от време на време да изкарва някой друг коз от ръкава си", заключи Еюп.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?