Кемерово: корупционният компонент на пожара

Путин в Кемерово

Системата, основана на раболепие, безотговорност и липса на дееспособност у гражданите, която Путин доведе до съвършенство, директно подхранва безхаберието и недобросъвестността, пише швейцарският в. "Нойе Цюрихе цайтунг" по повод трагичния пожар в търговския център в Кемероно, където загинаха 64 човека, сред които 41 деца.

В цяла Русия страхът, скръбта, възмущението се смесват с безсилието и яростта към институциите и хората, представляващи руската държава, коментира изданието. Сърцераздирателните разкази на близките непоносимо контрастират с поведението и изказванията на политическите функционери. Доверието в тях е минимално.

През призмата на тази катастрофа става изключително ясна слабостта, дисфункцията и безсърдечността на държавния апарат. Независимо, че Путин не повярва на шефа на министерството на извънредните ситуации Владимир Пучков, който оправда липсата на проверки с данъчната ваканция, Пучков вероятно няма да понесе последствия.

Макар при посещението си в Кемерово Путин да бе видимо потресен, тази визита същевременно показа колко е отдалечен той от действителността. Политическата система, основана на раболепието, безотговорността и отсъствието на дееспособни граждани, която той доведе до съвършенство през изминалите 18 години, директно подхранва безхаберието и недобросъвестността, които Порица порица.

Путин остана встрани от митинга на централния площад на Кемерово. А фразата му "Ние говорим за демография, призоваваме да се раждат деца, а в резултат на ето такива неща загубихме толкова деца", беше най-малкото неуместна.

В същото време руските функционери проявяваха повече съчувствие към "националния лидер" Путин, отколкото към пострадалите и обвиняваха родителите за съдбата на децата им, пише вестникът.

По влияние върху руското общество пожарът в кемеровския търговски център е съпоставим с вземането на заложниците от бойци-терористи в московския театър през 2002 г. и в училището в Беслан през 2004 г., пише испанският в. "Ел Паис". Руснаците отново са потресени, те изпитват чувство на безсилие, но същевременно са гневни, че е прекъснат живота на толкова много деца.

Трагедията в Кемерово оголи симптоматичните черти на отношенията между обществото и ръководството на Русия: недоверието към властите, здравите позиции на феодалното мислене, неадекватността и безчувствеността на местните ръководители към болката на хората, фиксацията върху контрола.

Случилото се в Кемерово показа, че за да се преодолее фаталният цикъл "метеж - смирение", Русия има нужда от радикални промени в отношенията между лидерите и обществото, в истината, която ще има регенериращ ефект, в отчетността на върхушката, взискателността на низините, а също и в институционалната и лична отговорност, заключва "Ел Паис".

В Москва демонстрацията за поредната трагедия, която можеше да бъде предотвратена, придоби откровено политическа окраска. Възбудената тълпа скандираше: "Русия без Путин!" и "Корупцията убива!", отбелязва "Ню Йорк таймс".

Опозиционният борец срещу корупцията Алексей Навални предприе гневна атака срещу президента Путин и системата му на държавно управление, заявявайки, че пожарът в Кемерово се дължи на подкупност и липса на отчетност. Във видеозаписа Навални казва, че в Русия има 220 хиляди чиновници, отговорни за предотвратяване на пожарите, но страната е с един от най-високите в света показатели за смъртност в резултат на пожари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят