Кенийски мюсюлмани спасили спътниците си християни от въоръжени ислямисти

Кенийски мюсюлмани спасили спътниците си християни от въоръжени ислямисти

Група кенийски мюсюлмани, пътуващи с автобус, нападнат от въоръжени ислямисти, за защитили пътниците християни, като са отказали групата да се раздели на две, твърдят свидетели. Те са казали на нападателите "да ги убият заедно или да ги освободят всички заедно", заяви местният областен управител пред кенийски медии, цитиран от Би Би Си.

Най-малко двама човека са убити при атаката, станала в село в североизточната част на Кения близо до сомалийската граница.

Автобусът е пътувал от столицата Найроби към град Мандера.

Местните са показали чувство на патриотизъм и принадлежност един към друг, заяви управителят на Мандера Али Роба.

Нападателите са решили да се оттеглят, след като пътниците са показали единство, допълни той.

Служител на автобусната компания, който е говорил с шофьора на автобуса, потвърди пред Би Би Си, че мюсюлманите са отказали да бъдат разделени от пътниците християни.

Заподозряната за нападението групировка е базираната в Сомалия Ал -Шабаб. Досега тя не е поела отговорност, но нейни членове често извършват нападения в североизточната част на Кения.

През април, когато Ал - Шабаб изби 148 души в университета Гариса, се твърди, че въоръжените ислямисти са разделили хората според вярата им, застреляли християните и са пуснали много мюсюлмани.


Миналата година автобус бе атакуван близо до Мандера от членове на същата групировка. Бяха убити 36 човека, които не са били мюсюлмани и са пътували към Найроби за Коледа.

Споделяне

Още от Свят