Кери е в Сочи за разговори с Путин и Лавров

Кери е в Сочи за разговори с Путин и Лавров

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Сочи, където днес ще преговаря с руския външен министър Сергей Лавров, а ще бъде приет също и от президента Владимир Путин, предаде ТАСС във вторник.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков съобщи за ТАСС, че по време на визитата на Кери ще се обсъждат широк кръг от международни теми и проблемни моменти в руско-американските отношения.

"Ще има време систематично и в дълбочина да обсъдим пункт по пункт целия сложен и тежък дневен ред, който така и не се подобрява", добави руският дипломат. Той отбеляза, че от последната визита на Кери в Русия през май 2013 г. е изминало твърде много време, но добави, че двамата външни министри продължават да поддържат постоянни контакти.

Според Ройтерс Кери се надява в разговора си с президента Путин да проучи готовността на Русия да ограничи военната си намеса в Украйна и подкрепата си за сирийския президент Башар Асад.

"За нас е важно да поддържаме открити връзките за комуникация, да се опитваме да говорим с най-високопоставения човек, който взема решенията", каза висш служител от Държавния департамент пред репортерите, които пътуват заедно с Кери.

"Имаме много неща, които можем да правим заедно, ако е налице общ интерес", добави той, пожелавайки анонимност.

При тази най-високопоставена американска визита в Русия от две години ще се обсъждат и въпроси като ядрените преговори с Иран, обстановката в Йемен и Сирия. В момент, когато отношенията между Русия и САЩ са на най-ниската си точка след края на Студената война, посещението на Кери очевидно има за цел да поддържа контактите, ако не нещо друго, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят