Кери е в Сочи за разговори с Путин и Лавров

Кери е в Сочи за разговори с Путин и Лавров

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Сочи, където днес ще преговаря с руския външен министър Сергей Лавров, а ще бъде приет също и от президента Владимир Путин, предаде ТАСС във вторник.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков съобщи за ТАСС, че по време на визитата на Кери ще се обсъждат широк кръг от международни теми и проблемни моменти в руско-американските отношения.

"Ще има време систематично и в дълбочина да обсъдим пункт по пункт целия сложен и тежък дневен ред, който така и не се подобрява", добави руският дипломат. Той отбеляза, че от последната визита на Кери в Русия през май 2013 г. е изминало твърде много време, но добави, че двамата външни министри продължават да поддържат постоянни контакти.

Според Ройтерс Кери се надява в разговора си с президента Путин да проучи готовността на Русия да ограничи военната си намеса в Украйна и подкрепата си за сирийския президент Башар Асад.

"За нас е важно да поддържаме открити връзките за комуникация, да се опитваме да говорим с най-високопоставения човек, който взема решенията", каза висш служител от Държавния департамент пред репортерите, които пътуват заедно с Кери.

"Имаме много неща, които можем да правим заедно, ако е налице общ интерес", добави той, пожелавайки анонимност.

При тази най-високопоставена американска визита в Русия от две години ще се обсъждат и въпроси като ядрените преговори с Иран, обстановката в Йемен и Сирия. В момент, когато отношенията между Русия и САЩ са на най-ниската си точка след края на Студената война, посещението на Кери очевидно има за цел да поддържа контактите, ако не нещо друго, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?