Кери и Едуардс в решаваща битка за 10 щата

Джон Кери се надява на убедителна победа днес срещу единствения си сериозен конкурент в надпреварата за избор на кандидат - президент на Демократическата партия, който ще се изправи срещу Джордж Буш през ноември.

Днес е денят "Супер Вторник", в който се провеждат предварителни избори в 10 щата на Америка.

Проучванията на общественото мнение показват сериозна преднина за Джон Кери срещу Джон Едуардс във всичките 10 щата, отбелязва Би Би Си.

Избори ще се проведат в Ню Йорк, Калифорния, Охайо, Масечузетс, Джорджия, Минесота, Мериленд, Кънектикът, Род Айлънд и Върмонт.

Тези 10 щата представляват приблизително една четвърт от всички американски гласоподаватели.

До този момент Кери, сенатор от Масечузетс, спечели 18 от 20 проведени вота. Сенаторът от Северна Каролина Едуардс има само една победа - в родния му щат Северна Каролина.

Кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон посочва, че ако Едуардс не постигне изненадващ успех, това ще е краят на кампанията му.

Първоначално Кери бе смятан за прекалено либерален, дистанциран и вял, за да бъде сочен като фаворит, но през последните седмици кампанията му се изостри.

Кери, който е сенатор от 19 години, демонстрира увереност преди вота, като заяви в едно от интервютата си, че имал "по-силен, по-дълъг, по-широк и по-задълбочен опит в сравнение с Едуардс", който е в Сената от 1999 г.

През последните 4 години Охайо има сериозни проблеми с безработицата, което може да усили позициите на Едуардс, който е от работническо семейство и води кампания, насочена към работниците.

Южният американски щат Джорджия също страда от проблеми с безработицата и се очаква да откликне топло на южняшкия чар на Едуардс.

Практиката показва, че ако Едуардс не спечели поне в един щат днес, той губи позиции за предварителните избори през следващите седмици, когато ще гласуват четири южни щата.

В дебата си с Кери и други демократи в неделя обаче Едуардс отхвърли предположенията, че ще се откаже или ще се кандидатира като вицепрезидент на Кери.

Той атакува позициите на Кери по въпроси на търговията и се опита да опише съперника си като вашингтонски инсайдер, който няма връзка с обикновените американци.

Двамата кандидати бяха питани и за отношението им към хомосексуалните бракове, след като президентът Буш поиска те да бъдат забранени с промени в конституцията.

Кери и Едуардс се изказаха против хомосексуалните бракове, но изразиха подкрепа на равните права на хомосексуалистите.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?