Москва потвърди, че вижда Украйна като федерация

Кери и Лавров не постигнаха особен напредък за изход от кризата в Украйна

Вашингтон вече няма да сяда на масата за преговори без и Киев да присъства

Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров не успяха да постигнат напредък в преговорите за изход от кризата в Украйна и по време на 4-часовата си среща в Париж.

Москва потвърди визията си за федерализиране на Украйна, а Вашингтон настоя руските войски по границата да бъдат изтеглени.

След разговора Кери каза пред медиите, че "няма да приемем да се продължава напред без присъствието на легитимното правителство на Украйна да седи на масата – никакви решения за Украйна без Украйна".

 

"САЩ и Русия имат различия в мненията за събитията, които доведоха до кризата, но и двете страни признават важността на намирането на дипломатическо решение, като се отчетат нуждите на украинския народ, и точно за това се разбрахме тази вечер", заяви Кери.

 

Той изрази силно безпокойство от присъствието на руски войски на границата с Украйна.

 

"Това създава климат на страх и сплашване", подчерта той и призова за изтеглянето им. "Въпросът не е на право или законност. Въпросът е на стратегическа уместност и дали е разумно в момента да има струпани на границата войски", каза Кери.

 

Двамата се срещнаха в резиденцията на руския посланик във Франция и дадоха две отделни пресконференции. Те дори се разминаха в коментарите си по руското настояване за федерализиране на Украйна, като Кери отрече то да е обсъждано, а Лавров потвърди.

 

"Нито Русия, нито САЩ не могат да наложат никакви планове на Украйна", каза от своя страна Лавров.

 

По думите му Москва и Вашингтон са обсъдили конституционната реформа в Украйна, като според Лавров федерализацията представлява много важен компонент от нея.

 

"Най-главното е да се осигури единството на Украйна с отчитане на интересите на всички региони на страната", добави Лавров.

 

В неделя вечер стана ясно, че Киев отхвърля предложението на Русия да стане федерална държава. Властите на свой ред посъветваха Москва да се концентрира върху собствените си проблеми. Украинското външно министерство попита Руската федерация "защо не възприеме един реален федерализъм, който е подчертан в държавното име" и "защо не признае за официален освен руския и други езици, включително украинския, езика на милиони руски граждани".

 

Руският първи дипломат каза също, че двамата с Кери планират да продължат преговорите за обсъждане на пътищата за уреждане на кризата в Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?