Кери изразил загриженост заради руски военни съветници в Дамаск

Джон Кери и Сергей Лавров

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази загриженост пред руския външен министър Сергей Лавров от медийните публикации, че Русия изпраща военен персонал в Сирия. Според Белия дом евентуално засилване на руската подкрепа за президента Башар Асад ще доведе до ескалация на сирийския конфликт и увеличение на потока от бежанци.

Повод за тревогата на американския първи дипломат даде вестник „Ню Йорк Таймс“, който съобщи, че Русия е изпратила в Дамаск екип от военни съветници заедно с оборудване, включително и диспечерски център, който ще позволи на Москва да увеличи доставките за своя съюзник и дори да започне въздушни удари срещу сирийските бунтовници.

Според Кери увеличаването на руското присъствие може да доведе до „по-нататъшна ескалация на конфликта в Сирия, гибел на още повече хора, увеличение на бежанския поток и риск от конфронтация с коалицията“, предвождана от Съединените щати.

Руската официална агенция ТАСС, която предава това съобщение, не дава информация какъв отговор е дал Лавров, а само, че двете страни са се договорили да продължат през следващите месеци консултациите за постигане на мир в Сирия.

Американският генерал Марк Хъртли коментира пред CNN, че проблемът във всичко това е какво ще направи Асад - дали ще воюва с Ислямска държава или ще използва оръжията срещу свободните сирийски бойци и кюрдите.

Вчера руският президент Владимир Путин потвърди, че Русия подкрепя Асад с бойна техника и обучение на бойците му.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят