Кери: Накрая САЩ ще трябва да преговарят с Асад

Кери: Накрая САЩ ще трябва да преговарят с Асад

САЩ ще трябва да преговарят със сирийския президент Башар Асад за прекратяването на конфликта в Сирия, който навлезе в петата си година, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в интервю за СиБиЕс Нюз, цитирано от световните агенции в неделя. Той допълни, че в момента се проучват възможности да се окаже натиск върху Асад да се съгласи да преговаря.

Вашингтон от дълго време настоява, че Асад трябва да бъде сменен чрез политическо споразумение, постигнато чрез преговори, но появата на общ враг в лицето на "Ислямска държава" смекчи отношението на Запада към него, посочва Ройтерс.

В излъченото интервю Кери не повтори стандартната позиция на САЩ, че Асад е изгубил своята легитимност и трябва да си ходи. "Ние ще трябва да преговаряме с него в края на краищата", каза той и добави, че САЩ винаги са били готови да преговарят в контекста на процеса от Женева 1, имайки предвид конференцията от 2012 г., чиято цел бе да се сложи край на конфликта в Сирия чрез преговори.

Кери каза, че САЩ и други страни, които не спомена по име, проучват начини за възобновяване на дипломатическия процес за прекратяване на конфликта.

Сирия се озова в плен на гражданска война след започналите през март 2011 г. мирни улични протести срещу продължилото четири десетилетия управление на фамилията Асад. За четири години 215 хиляди души загинаха в конфликта и близо половината от сирийците избягаха от страната или напуснаха домовете си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?