Кери обвини Буш в "колосално грешна преценка" за Ирак

Ирак отново е доминираща тема в президентската кампания в САЩ, след като кандидатът на Демократическата партия огласи най- острите си досега критики към Буш за "колосалния провал в преценките за водене на войната в Ирак", както той се изрази.

Сенатор Джон Кери отбеляза, че решението за започване на войната е разделило американските съюзници, обединило е враговете и е отслабило националната сигурност.

Буш незабавно отвърна на критиките като обвини Кери в нова промяна на неговата политика за войната по политически причини.

Кореспондентът на ББС във Вашингтон съобщава, че новият фокус върху Ирак 6 седмици преди президентските избори носи рискове и за двамата претенденти. Той посочва, че Кери, който залага на обществената загриженост за насилията в Ирак като антивоенен кандидат, може да бъде обвинен в политически опортюнизъм, докато Буш, който настоява, че нещата в Ирак се подобряват, може да установи, че гласоподавателите не споделят неговата преценка, ако насилието се задълбочи.

В речта си в Нюйоркския университет в понеделник Кери представи стратегия как да се избегне опасността от безкрайна война и до четири години да се изтеглят американските войски от Ирак, предаде АФП.

Кери: Разменихме диктатор срещу хаос

Нахлуването в Ирак предизвика криза с исторически размери и ако не променим водената политика, войната може да се проточи безкрайно, подчерта Кери.

Кандидатът на Демократическата партия призна, че Саддам Хюсеин е "брутален диктатор, който заслужава специално място в ада", но добави, че това не е била достатъчна причина за влизане във война.

"Разменихме диктатор срещу хаос, от който Америка стана по-несигурно място", добави той и изтъкна, че "трябва да се обърне нова страница и всичко в Ирак да се преразгледа".

По думите на Кери тази политика е била обречена на неуспех поради липсата на подготовка, на откровеност, заради проявената арогантност и абсолютна некомпетентност. Речта му бе бурно аплодирана от публиката, която на няколко пъти ставаше на крака.

"Президентът представи Ирак като ключов елемент от войната си срещу тероризма. Всъщност Ирак бе отклоняване от тази война срещу най-големия ни враг Осама бин Ладен и терористите", изтъкна Кери. Поради това Америка не е станала по-безопасно място, както твърди Буш, а по-опасно, защото световният терористичен клуб се разшири и радикалните настроения растат в Близкия изток, каза Кери.

Три години след атентатите на 11 септември, Осама бин Ладен е по-популярен от САЩ дори в умерени мюсюлмански държави като Йордания, Мароко или Турция, подчерта съперникът на Буш за президентските избори на 2 ноември.

Буш изложи 23 причини да се започне война. Ако целта му е била да обърка и да излъже американците, тя е постигната, добави Кери. Според него, правителството на Буш е допуснало "колосално грешни преценки" по време на войната и след нея.

Буш контраатакува с цитат от самия Кери

В предишните си изявления Кери не беше категоричен в преценката си дали свалянето на Саддам Хюсеин е било правилен ход. Но в последната си реч сенаторът от Масачузетс - който с гласа си даде подкрепа за войната в Ирак - заяви, че той не би предприел военна операция.

По повод критичната реч на Кери, президентът Буш припомни изявление на съперника си от декември миналата година. "Миналия декември той заяви това, цитирам:"онези, които се съмняваха дали за Ирак или за света е по-добре без Саддам Хюсеин и онези, които смятат, че светът не е по-сигурен след неговото залавяне, нямат нужната преценка, за да заемат президентския пост или пък не е достоен за доверието да бъде избран за президент"".

"Не бих могъл да го кажа по-добре", добави Буш.

Очаква се той да защити водената в Ирак политика по време на обръщението си към Общото събрание на ООН във вторник. Според предварителна информация Буш ще акцентира върху необходимостта от демокрация в Близкия изток и ще призове международната общност да подкрепи Ирак, за да се гарантира провеждането на общите избори през януари.

Четири мерки

В речта си Джон Кери изброи четири спешни мерки, които президентът трябва да предприеме, за да се избегне провал в Ирак:

- да се постигне обещаната международна подкрепа
- да се осигури сериозно обучение на иракските сили за сигурност
- да се изготви възстановителен план, който да бъде от истинска полза за иракския народ
- да се предприемат спешни мерки за гарантиране произвеждането на изборите в Ирак догодина

Ако това бъде направено, ще можем да започнем изтеглянето на американските сили от лятото на 2005 г. и да си поставим реалистична цел да върнем у дома всички наши разположени в Ирак войски в следващите четири години, добави Кери.

В предизборните си речи Джордж Буш представя опонента си Джон Кери като ветропоказател по въпроса за нахлуването в Ирак, защото сега го критикува, а в началото е подкрепил започването на войната, а също като пораженец, който налива вода в мелницата на врага. Според последните социологически проучвания Буш е смятан за по-компетентен от двамата кандидати да се справи със ситуацията в Ирак, отбелязва АФП.

43 дни преди президентските избори в САЩ настъплението на Джон Кери по иракския въпрос се подсилва от нов телевизионен клип, който ще се излъчи в няколко щати, в които социологическите анкети отчитат колебание на гласоподавателите, добавя агенцията.

Споделяне

Още от Свят