Кери призова републиканците да дадат повече пространство за сделка с Иран

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова лично републиканци и демократи от Камарата на представителите да оставят на администрацията на президента Барак Обама повече пространство за договаряне на ядреното споразумение с Иран, съобщи Асошиейтед прес.

Няколко конгресмени обаче заявиха, че остават скептични и проектозаконът, който ще даде на Конгреса право на глас по споразумението, набра инерция. Републиканци и демократи, които смятат че Конгресът трябва да има възможност да прецени споразумението, подкрепят подобен законопроект. В отговор президентът Обама заплаши с вето и предупреди Конгреса да не предприема действия, преди представителите на Иран и "шесторката" да са имали възможност да постигнат споразумение в края на юни.

"Имаме два месеца и половина за преговори, това е значително време и има още много работа да се свърши", заяви Кери пред медиите след като даде отчет пред закрити врати на конгресмените.

 "Надяваме се, че Конгресът ще слуша внимателно и ще задава въпросите, които иска. Но освен това ще ни остави времето и пространството, за да можем да завършим успешно много трудна задача с високи залози за нашата страна".

Днес се очаква комисия на Сената да гласува по оспорвания законопроект, който ще даде на Конгреса право на глас по споразумението. Според разглеждания законопроект Обама ще може едностранно да отмени или облекчи всякакви санкции, наложени на Иран с президентски указ. Законът обаче ще му забрани в продължение на 60 дни да облекчава по какъвто и да е начин санкции, наложени на Иран от Конгреса.

В продължение на този 60-дневен период Конгресът ще може да провежда заседания и да одобрява, да не одобрява или да не предприема действия по евентуално ядрено споразумение с Иран. Ако Конгресът приеме резолюция, с която не одобрява крайното споразумение, Обама няма да може да отмени санкциите на Конгреса срещу Иран.

По-рано Обама проведе неколкочасова среща с еврейски лидери в Белия дом. Израелският премиер Бенямин Нетаняху е скептичен спрямо възможността да се постигне споразумение с Иран, което може да бъде проверявано. Някои еврейски групи в САЩ обаче подкрепиха международните преговори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят