Кери с малка преднина пред Буш три месеца преди изборите

По- малко от седмица преди Националната конвенция на Демократическата партия, гласоподавателите остават все по-разделени между президента Джордж Буш и опонента му от Демократическата партия Джон Кери.

Последното проучване на Си Ен Ен, Ю Ес Ей Тудей и Галъп, разпространено в четвъртък, показва също, че избирателите са необичайно заинтересовани и ентусиазирани от президентската надпревара - 83% казват, че вече са решили за кого да гласуват.

Сенаторът от Масечусетс Джон Кери се надява партийният форум на 26 юли в Бостън да допринесе за нарастване на подкрепата му, както обикновено се случва след национални конвенции, отбелязва Си Ен Ен.

Очаква се и Буш да получи сходен електорален бонус след конвенцията на Републиканската партия, която ще се проведе в края на август в Ню Йорк.

Почти половината от потенциалните гласоподаватели - 49 процента - са за Кери, докато 47 процента подкрепят Буш. Разликата между тях обаче остава в рамките на статистическата грешка, която е 3.5 проценти пункта.

При включването в надпреварата на независимия кандидат Ралф Недър, съотношенията са 47 процента за Кери, 46 процента за Буш и 4 процента за Недър.

Почти еднакъв брой избиратели казват, че и Буш, и Кери, притежават личностни и лидерски качества, за да бъдат избрани за президент на САЩ.

Двамата претенденти са почти наравно по отношение на въпросите кой е по-честен и на кого хората могат да се доверят повече; кой споделя повече техните ценности; кой по-добре ще ръководи правителството и кой е по-голям оптимист.

55% от анкетираните имат благоприятно мнение за Кери, 52 процента - за Буш.

Одобрението към работата на президента остава 49% - запазвайки рейтинга от летните месеци.

Има обаче и въпроси, по които общественото мнение за двамата претенденти се различава.

54% от анкетираните казват, че Буш ще бъде по-силен и по- решителен лидер. Едва 37 процента смятат същото за Кери.

Резултатите отговарят на продължилата месец рекламна кампания на републиканците за Кери, представяща го като нерешителен и слаб лидер.

Усилията на републиканците да представят Кери като либерал също са свършили работа, след като 46 % от всички респонденти го определят като либерал и едва 32 % казват, че го смятат за умерен.

Повечето анкетирани обаче - 48 % - обаче смятат, че Кери се грижи повече за хора като тях. По този пункт Буш събира 40%.

Повечето избиратели също така смятат, че Кери ще бъде по - уважаван от световните лидери, отколкото е сега Буш, показва проучването.

На въпрос дали Кери ще се ползва с уважение от страна на световните лидери, 63% отговарят утвърдително. Едва 43% от запитаните смятат същото за Буш.

Споделяне

Още от Свят