Кери: САЩ и Русия трябва да намерят "допирни точки" за Сирия и Украйна

Кери: САЩ и Русия трябва да намерят "допирни точки" за Сирия и Украйна

САЩ и Русия трябва да намерят "допирни точки" за спиране на гражданската война в Сирия и възстановяване на стабилността в Източна Украйна, заяви американският държавен секретар Джон Кери.

Кери, който разговаря с руския външен министър Сергей Лавров, каза, че светът има полза, когато големите сили се споразумяват за подхода към значими кризи.

"Дори когато между нас има различия, можем да работим ефективно по конкретни въпроси", заяви Кери, който има в Москва предвидена среща и с руския президент Владимир Путин.

"Днес се надявам да намерим някакви допирни точки", каза той, цитиран от Асошиейтед прес.

Русия и САЩ имат разногласия за механизма на политическия преход за спиране на войната в Сирия, както и за военния подход за борба с групировката "Ислямска държава".

Във връзка с Украйна двете страни са разделени по въпроса за прилагането на споразумението от февруари, което има за цел да сложи край на военните действия между правителството в Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Лавров изтъкна наличието на неуредени въпроси със САЩ по политическия преход в Сирия, а във връзка с Украйна каза, че САЩ би трябвало да използват влиянието си върху правителството в Киев за уреждане на конфликта със сепаратистите.

Кери похвали Русия за това, че "оказва значителен принос за напредъка" в Сирия, и заяви, че Вашингтон и Москва споделят мнението, че "Ислямска държава" трябва да бъде унищожена.
"Русия и САЩ са съгласни, че това е заплаха за всички, за всяка страна", каза той.

"Това са най-лошите терористи. Те нападат културата, историята и всичко хубаво. Цивилизованите държави нямат друг избор, освен да застанат заедно, да се бият и да ги унищожат", заяви Кери.

След срещата с Лавров американският държавен секретар се разходи по пешеходната търговска улица "Стари Арбат" в Москва и се спря при няколко магазина, включително заведение от сладкарската верига "Дънкин донътс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят