Кери се явява в тандем с Джон Едуардс на президентските изборите

На предизборен митинг в Питсбърг, Пенсилвания, кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джон Кери посочи Джон Едуардс за свой вицепрезидент.

Едуардс е сенатор от Севрена Каролина и беше съперник на Кери в първичните избори на Демократическата партия.

Събралите се на митинга хора посрещнаха новината с бурни овации.

Въпреки че Едуардс е бил сенатор само един мандат, Кери заяви, че той е готов за работата и че "разбира и защитава ценностите на Америка".

"Познавам неговите умения. Познавам неговата страст. Познавам неговата сила. Познавам неговото съзнание. Познавам неговата вяра", заяви Кери и добави, че цени високо опита и контактите на Едуардс с хората от средната класа и тези, които искат да станат средна класа.

Самият Едуардс не присъства на митинга, като демократите до последно са искали да запазят в тайна номинацията му.

Джон Едуардс и съпругата му Елизабет трябва да се присъединят към семейство Кери във вторник вечерта и да се подготвят за първата си съвместна изява в сряда.

Изборът на Едуардс ще помогне за баланса на общата им кандидатура.

Кери е либерал от Североизтока, Едуардс е по -умерен демократ от Юга. Кери е със "синя кръв", докато Едуардс е син на обикновен мелничарски работник, превърнал се в уважаван адвокат, преди да влезе в политиката.

Едуардс влезе в Сената през 1998 г. и изостави мястото, за да се кандидатира за президент.

По време на собствената си кампания в предварителните избори, той често говореше за "две Америки" - едната на привилегированите и другата на онези, които работят само, за да преживяват.

Едуардс излезе от надпреварата през март и даде подкрепата си за Кери, като ентусиазирано представяше бившия си съперник за " бъдещия президент на САЩ".

Критиките му към Кери бяха, че няма контакт с обикновените работници и не познава проблемите им.

Въпреки това той изтъкна, че Кери ще бъде много по-добър президент от Джордж Буш - и че той се радва да го нарече приятел.

Според стратезите на Демократическата партия чрез Едуардс Кери ще получи по-голяма подкрепа в ключови щати в средния Запад, където са загубени най-много работни места.

Независимо от това, Едуардс е още зелен в политиката. За разлика от демократите, в кампанията на настоящия президент Буш ще бъде подчертана дълбочината на политическия опит на вицепрезидента Дик Чейни.

Преди обявяването на номинацията на Едуардс, от щаба на Кери разпространиха мемо до националния комитет на Демократическата партия и губернаторите и конгресмените -демократи да отказват всякакви интервюта и изяви в първия ден от обявяването на кандидатурата, така че единствените демократически гласове, които да звучат, да бъдат тези на Кери и Едуардс.

Документът препоръчва на по - изявените демократи да излязат втория ден, за да парират евентуалните атаки срещу избора на Едуардс, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на източници от Демократическата партия.

Официалното обявяване на кандидата за вицепрезидент на демократите стана след месеци на спекулации и дълбоко засекретен процес на селекция.

Сенатор Едуардс и бившият лидер на демократите в Сената Ричард Гепхард бяха сред фаворитите за вицепрезидентска номинация.

Формално номинацията на президентския тандем трябва да бъде одобрена в края на юли на националната конвенция на Демократическата партия.

Сенатор Едуардс е най-популярният кандидат сред низовите организации на партията, но като проблем кореспондентите посочват липсата на "лична химия" между двамата, което не се отнася до Дик Гепхард, който е по-близък до Кери.

Гепхард е опитен в кампаниите, политик от Средния Запад, където ще се разиграе основната битка на предстоящите избори.

Той обаче има два неуспешни опита за президентска номинация, което означава, че вероятно не се харесва на широката публика.

Кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон посочва, че изборът на Едуардс казва достатъчно неща за самия Кери - дали е склонен да поема рискове, какво цени, как иска да позиционира кандидатурата си.

Сред другите вероятни номинации за вицепрезидентска кандидатура бяха губернаторът Том Вилсак от Айова и сенатор Боб Граам от Флорида.

През последните месеци също така се завъртяха имената на ген. Уесли Кларк, сенатор Ивън Бей, сенатор Джо Байдън.

Според някои информации от щаба на Кери са напечатали предварително за митинга в Питсбърг различни плакати с надписи :" Кери - Вилсак" или "Кери - Гепхард".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?