Кери: Споразумение с Иран все още е възможно, но времето изтича

Все още има значително разминаване между това, което Иран е готов да направи, и онова, което той трябва да направи, за да има успех в диалога му с международната "шесторка" по въпроса за неговата ядрена програма. Това пише държавният секретар на САЩ Джон Кери в статия, публикувана на сайта на вестник "Вашингтон пост" и цитирана от БТА във вторник.

Статията е посветена на хода на преговорите между петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия и Техеран, чиято цел е Иран да убеди световната общност, че ядрената му програма е изключително за мирни цели, за да бъдат облекчени наложените му международни санкции и страната да може да излезе от международната изолация.

Кери отбелязва положителните стъпки, които Иран е предприел с цел постигането на споразумение, но веднага добавя, че крайният срок - 20 юли - приближава, а Техеран, въпреки изразения от него оптимизъм за изхода от преговорите, до момента не подкрепя този оптимизъм с позициите, които "излага при закрити врата" на преговорната маса.

При това, подчертава Кери, запазващите се сериозни различия в позициите на двете преговарящи страни "не са предизвикани от прекомерни изисквания от наша страна". През последните няколко месеца ние предлагахме серия от разумни, проверяеми и лесно осъществими мерки, които биха гарантирали, че Иран не може да се сдобие с ядрено оръжие и че програмата му е ограничена само за мирни цели в замяна на поетапната отмяна на санкциите, отбелязва той.

Как ще се развие диалогът зависи от избора, който Техеран ще направи, но времето вече изтича и крайният срок няма да бъде продължен без съгласието на всички страни от международната "шесторка", предупреждава държавният секретар. "САЩ и техните
партньори няма да се съгласят на продължаване на срока само заради това преговорите да се проточват", подчертава той.

Според него все още "е възможен исторически пробив", но само при наличие у Иран на политическа воля и на готовност да докаже своите "намерения, а не способности", що се отнася до ядрените му разработки. Изборът за Иран е да се възползва или да пропусне "историческата възможност да сложи край на своята икономическа и дипломатическа изолация и да повиши жизненото равнище на своя народ", отбелязва Кери в заключение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят