Кери триумфира в пет щата, Едуардс не се отказва

Джон Кери е големият победител от Големия Вторник. Сенаторът от Масачузетс спечели първичните избори за президентската номинация на демократите в 5 от общо 7-те американски щата, където във вторник се проведоха избори. Същевременно сенаторът Джон Едуардс спечели гласуването в Южна Каролина, запазвайки по този начин шансовете си за успех в цялостната надпревара.

Джон Кери спечели в Мизури, Аризона, Северна Дакота, Делауеър и Ню Мексико. Предвид успехите, които постигна преди това в Айова и Ню Хемпшир, Кери в момента изглежда най-сигурният победител в кампанията за президентската номинация на Демократическата партия. Допълнителен тласък на популярността и увереността му в крайния успех дават и последните национални проучвания на общественото мнение. Според тях, ако изборите за президент на САЩ се проведат сега, Кери би спечелил срещу настоящия държавен глава Джордж Буш със 7 - 8 процента разлика.

Разбира се, до същинските президентски избори има почти цяла година, в която може да се случи всичко. Основното предизвикателство пред сенатора Джон Кери е да излезе победител в надпреварата за номинацията на собствената си партия. Независимо от забележителното представяне, подредбата му все още не е 100-процента сигурна. Основание за това твърдение дава успехът на сенатора Джон Едуардс, който във вторник спечели по убедителен начин първичните избори в родния си щат Южна Каролина. Победата на Едуардс запази шансовете му за краен успех, още повече, че изборите в Големия Вторник излъчват едва една десета от делегатите на Националната конвенция на демократите. Тъкмо това е форумът, който официално ще излъчи кандидата на партията за президентския пост.

Успехът на Джон Едуардс можеше и да е по-убедителен. Около 300 гласа обаче го разделиха от победата в първичните избори в щата Оклахома. Там успя бившият главнокомандващ силите на НАТО Уесли Кларк. Така битката за номинацията на демократите се затегна допълнително, още повече, че Кларк остана втори в три от седемте щата - в Аризона, в Северна Дакота и Ню Мексико, което ще даде допълнителен импулс на кампанията му по-нататък.

Големият губещ от Големия вторник, а и от първичните избори като цяло до този момент се казва Хауърд Дийн. Бившият губернатор на Върмонт допреди няколко седмици се смяташе за почти сигурен победител в надпреварата. До този момент обаче Дийн не е успял в нито един щат. Единствено огромното количество финансови средства, които той събра по време на кампанията, дават основание на Хауърд Дийн да продължи борбата си. Според наблюдателите обаче, ако до началото на март бившият губернатор не спечели в някой от щатите, където гласуването предстои, той ще се оттегли.

Вчера това направи Джоузеф Либерман. Сенаторът от Кънетикът разчиташе на успех в поне един от щатите, включени в Големия вторник, но се провали на практика навсякъде. Либерман, който преди четири години се размина за малко с вицепрезидентския пост, беше принуден да се откаже, виждайки липсата на какъвто и да било шанс по-нататък.

Големият вторник излъчи 269 от общо 2159-те делегати на Националната конвенция на демократите. Тя ще се проведе през юли в Бостън, Масачузетс - родният щат на временния водач Джон Кери. Дали това е предзнаменование за успех? Изглежда твърде вероятно. Успехът на Едуардс на юг обаче, както и фактът, че сериозните битки в южните щати Тенеси и Вирджиния предстоят следващата седмица, все още не разрешават категорични прогнози.

Споделяне

Още от Изборите в Америка