Кери успокоява Саудитска Арабия след ядрената сделка с Иран

Джон Кери

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че приятелството между САЩ и Саудитска Арабия е по-силно отвсякога и че двете страни ще работят за прекратяване на войните в Сирия и Йемен, предаде Асошиейтед прес.

В края на посещението си в Рияд Кери каза, че приятелството и съюзът между САЩ и Саудитска Арабия са толкова силни, "колкото винаги" и добави, че споразумението за иранската ядрена програма с нищо не е променило това.

Държавният секретар каза това пред служители на американското посолство в Рияд ден след като разговаря със саудитски лидери и високопоставени представители на други страна от Персийския залив. Целта на визитата му бе да увери американските съюзници в подкрепата на САЩ и да ги убеди, че споразумението с Иран няма да им навреди.

Саудитска Арабия отдавна гледа на Иран като на регионална заплаха. Историческата сделка, която влезе в сила преди една седмица, доведе до отмяна на санкциите срещу Иран и размразяване на ирански авоари, възлизащи на милиарди долари.

Кери каза, че в Рияд е обсъдил начините за спиране на бойните действия в Сирия и някои "нови идеи" за мир в Йемен, където подкрепяното от Саудитска Арабия правителство се бори с поддържаните от Иран шиитски бунтовници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?