Кери увери съюзниците от НАТО, че ангажиментът на Вашингтон към тях ще остане

Кери увери съюзниците от НАТО, че ангажиментът на Вашингтон към тях ще остане

Американският държавен секретар Джон Кери увери снощи европейските си съюзници от НАТО, че идването на Доналд Тръмп на власт няма да промени американския ангажимент към атлантическия алианс. Кери подчерта, че този американски ангажимент е непоклатим и се простира отвъд политическите разделения във Вашингтон, предаде Франс прес.

Промяната на администрацията няма да промени непоклатимия американски ангажимент относно изпълнението на нашите задължения към НАТО, заяви Кери на срещата на външните министри на алианса. Това е и неговото последно участие на подобен форум в качеството му на държавен секретар.

Въпреки че външнополитическите цели на Тръмп все още са доста неясни, милиардерът остро разкритикува НАТО и член пети от основополагащия договор на организацията, съдържащ принципа на солидарност между страните членки в случай на агресия. Той призова също така европейските съюзници да увеличат финансирането си за алианса.

Ангажиментът на САЩ към НАТО и към член пети се простира отвъд политиката и политическите партии. Ние си оставаме ангажирани да се придържаме към този принцип, каза Кери.

Имам доверие в някои от хората, номинирани досега от Тръмп, каза Кери и спомена номинацията на генерал Джеймс Матис начело на Пентагона.

След срещата вчера пък френският външен министър Жан-Марк Еро заяви пред журналисти, че Русия "не е наш противник, но ние трябва да погледнем директно на нещата, да намерим отговори на всичко в областта на сигурността".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?