"Кеш Кредит" обжалва глобата от БНБ, не е работила с електронни пари

Няма проблем с ползването на предплатените карти "Cash Card"

"Кеш Кредит" обжалва глобата от БНБ, не е работила с електронни пари

Компанията за бързи кредити "Кеш Кредит" обяви, че не е работила като дружество за електронни пари и не е издавала предплатени карти. Това се казва в официално съобщение на дружеството по повод решението на БНБ да не му даде лиценз за работа с електронни пари и наложената му санкция от 40 000 лв. заради предлагането на предплатени карти "Cash Card" без да има право.

"Наложена е имуществена санкция за дейност, каквато дружеството не е извършвало и "Кеш Кредит" е инициирало съдебно производство за отмяната ѝ като незаконообразна", е посочено още в официалното становище на дружеството.

Всички предплатени карти "Cash Card" са издадени от лицензирано дружество – банка, по предвидения от закона ред и по начина, по който това се осъществява и от други участници във финансовия сектор. Всички карти, които се намират в наши клиенти, ще могат да се използват и в бъдеще, се казва още в позицията на "Кеш Кредит".

Компанията посочва, че към момента дружеството не е получило и не разполага с акт на БНБ за отказ за издаване на лиценз за дейност като дружество за електронни пари.

При направен опит от представител на дружеството в 14:50 часа на 22 януари 2016 г. (бел.ред. ден, след излизането на съобщението на БНБ) да се запознае със съдържанието на този отказ, се установи, че такова обстоятелство все още не е отразено в деловодната система на БНБ.

"Кеш Кредит" може да вземе становище по цитирания отказ едва след като го получи по надлежния ред.

"Кеш Кредит" не е дружество за електронни пари, а е небанкова финансова институция, вписана в регистъра на финансовите институции по чл. 3а от Закона за кредитните институции. Дружеството е на българския пазар от пет години и работи по българските закони.

"Кеш Кредит"  предоставя бързи микрокредити онлайн и си партнира с Мтел, Теленор, Български пощи и веригата Lafka.

Според търговския регистър едноличен собственик на "Кеш Кредит" е "Кеш Кредит България" ЕООД, което пък е собственост на регистрираното на Каймановите острови дружество "Кеш Кредит Лимитид".

От компанията обаче посочват, че "Кеш Кредит" е част от международна група, в която основен акционер с 25 милиона долара е фонд с инвеститори, сред които Международната финансова корпорация (част от Световната банка), НТТ Докомо (най-големият японски мобилен оператор) и други международни компании.

Като доказателство за успешния си бизнес модел, групата оперира на големи международни пазари в сътрудничество с водещи мобилни оператори посредством дъщерни дружества, лицензирани от съответните регулатори в тези страни, се казва още в съобщението.

Управител на "Кеш Кредит" е Георги Крумов, който преди години ръководеше  инвестиционния фонд "Икуест". Той придоби доста активи у нас преди кризата, които после разпродаде.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?