Кеворкян плаши със съд за обвинения, че източва БНТ

Водещият на "Всяка неделя" Кеворк Кеворкян заплаши със съд депутата от ОДС Благой Димитров за обида. В отговор народният представител пък се зарече да направи всичко възможно договорът на БНТ с "Всяка Неделя" да стигне до Върховния административен съд.

Скандалът избухна след среща на тв водещия с парламентарната медийна комисия в сряда. Кеворкян и ръководството на БНТ бяха поканени да отговорят на въпроси по договора, сключен по между им.

Кеворкян източва БНТ, която му дава 70% от приходите на продукцията, заяви Благой Димитров.

Заради спечелено съдебно дело срещу БНТ, преди две години Кеворкян, вече като продуцент на външна продукция, бе върнат на екран от предишния генерален директор Кирил Гоцев. Той даде право на Кеворкян да не внася приходи от реклама заради неустойки, които телевизията му дължи заради това, че е прекратила предсрочно договора му.

На обвиненията, че използва ресурс на БНТ без да внася приходи, Кеворкян отвърна с обяснение, че средствата отиват за покриване на разходите по продукцията. Димитров обаче посочи, че предаването се възползва от служителите, техниката и честотите на националната медия. В изявления за медиите още преди дни Димитров посочи, че "има нещо нередно при разплащането между БНТ и "Всяка неделя". Има несъответствие между реализираната продукция и задълженията на телевизията към Кеворкян, твърди депутатът. Не било ясно и кой плаща за международните телемостове, както и на 7-8 щатни редактори, които работят само за външната продукция, посочи депутатът.

Не аз, а други източват БНТ, обяви Кеворкян и добави, че "Всяка неделя" подготвя разследване за източванията в българските медии.

Според Кеворкян през 2002 г. рекламните приходи на "Всяка неделя" са били 131 535 лева и те са влезли в БНТ. За 2003 г. сумата е 416 000 лева, а за първите седем месеца на тази година - 360 696 лева. За първите седем месеца на тази година спонсорските постъпления за "Всяка неделя" са 460 000 лева без ДДС, като БНТ ще получи 30 на сто от тях, каза Кеворкян. По думите му останалите 70 на сто покривали разходите по телемостовете.

Още от България