Кеворкян поднови войната с рекламния бос Красимир Гергов

Кеворкян поднови войната с рекламния бос Красимир Гергов

Рекламният и медиен бос Красимир Гергов, който от няколко години има и сериозни интереси в туризма, е проверяван от прокуратурата във връзка със сигнал за подкуп. Това каза в сряда пред Mediapool софийският градски прокурор Николай Кокинов по повод твърденията на бившия телевизионен водещ Кеворк Кеврокян, че Гергов е предлагал пари на бившия директор на държавната БНТ Кирил Гоцев и че документи за това са публикувани преди девет месеца във в. “Дума”.

Конфликтът на Кеврокян и Гоцев с Гергов датира от 2004 - 2005 г., когато бившият шеф на БНТ бе отстранен от поста след скандал заради опита му да прокара договор с руската фирма “Видео интернешънъл”. През май 2005 г. Кеворкян каза, че Красимир Гергов предложил рушвет на Гоцев, за да предотврати сключване на договора с “Видео интернешънъл”, което би ограничило влиянието на Гергов на българския рекламен пазар.

В сряда Кеворкян гостува в предаването “Коритаров live” на Нова телевизия и заяви, че Гергов се обаждал лично на главния редактор на в. “Труд” Тошо Тошев с искане да спрат седмичната му медийна рубрика във вестника.

Публикуваме със съкращения разговора между водещия Георги Коритаров, госта му Кеворк Кеворкян и включилия се по телефона рекламен бос Красимир Гергов за рушвета, подчинението на медиите и по-специално на бТВ пред БСП, за приликите и разликите между Гергов и Вальо Топлото и бездействието на главния прокурор Борис Велчев.

Кеворкян: Той (Гергов) се води само като консултант на бТВ. Телевизията минава за американска. Като знам какво представлява, аз мисля, че той може да ги консултира, и това сега ще ви стане ясно, единствено по взимане на подкупи.
Водещ: Имаме практика, понеже сме обективна телевизия, засегнати лица или да ги набираме по телефона да се включат на живо...
Кеворкян: С най-голямо удоволствие...Удивително шоу още бъде. Но сега да ти покажа нещата. За парите ставаше дума. Нали така? Понеже свободата на медиите зависи от парите, тя е функция на тези пари.
Водещ: И от характера им.
Кеворкян: Не, вече не... Човек като го погледне (Гергов) така – много симпатичен човек... Прилича малко на сервитьор, малко сякаш току що му е свършила смяната... отива да си прибере бакшишите.
Водещ: Ами това е фриволно поведение.
Кеворкян: Това е шега. Аз го харесвам много. Обаче сериозното започва по-нататък. В една анкета на списание ”Его”. Всички видяха, той е сложен на седмо място по влияние в България. На шесто е главният прокурор Борис Велчев, те са един до друг. Неприятното в случая е, че Борис Велчев от девет месеца знае за този безпрецедентен скандал, за който ти намекнах.
Водещ: За какъв скандал?

Кеворкян: Става дума за най-големия подкуп, предлаган от държавен служител, в историята на България. Лицето Красимир Гергов предлага с два записа на заповед общо 425 хиляди лева на тогавашния директор на държавната телевизия– единият за 50 хиляди, другият за 375.
Водещ: Има ли юридическа стойност този запис на заповед?
Кеворкян: Абсолютно, да, има. Не се безпокой.
Водещ: В смисъл не го е писал някой, който иска да дискредитира...
Кеворкян: Не. От девет месеца, ето първата публикация на в. “Дума”, има следствие по въпроса...Прокуратурата започна проверка, имаше и съответните действия и от страна на икономическа полиция. От тогава до сега, обаче, няма никакъв отговор на тези публикации. А прокуратурата се държи по начин, като глухоняма.
Водещ: Да, тези документи твърдите, че са подкупи? Да чуем г-н Гергов. Какъв е характерът на тези документи? Каква е целта им? Запис на заповед за какво?
Гергов: Това е запис на заповед, която аз съм подписал за Кирил Гоцев, което касае друг случай. Прокуратурата ще го реши както прецени, а не с това предаване и г-н Кеворкян да решава, да предрешава нещо. Аз искам да го питам в ефир той колко дела има и е завел в прокуратурата срещу мене и как са завършили те... Три дела, в които ме обвинява в някакви такива записи на заповед, с които аз съм му бил дължал пари. Трите дела са завършили с негова загуба в съда. Гражданските дела, които той завел и клеветял моето име и са завършили всичките дела с това, че той не е могъл да докаже това, което е казвал...И продължава да го прави пред вас като показва едно копие от запис на заповед, която не касае никакъв подкуп, а това е един запис на заповед, с която аз съм поел някакъв ангажимент към някакъв човек за нещо.
Кеворкян: Този човек в този момент е бил директор на държавната телевизия... Защо Красимир Гергов подписва запис на заповед на директора на държавна телевизия?
Гергов: Защо задавате? Нека той да ми отговори колко дела е завел срещу мене... Той прави обвинение срещу мене, той не говори за свободата на словото. Той вади една запис на заповед и казва, че тя има връзка със свободата на словото....
Водещ: Не, не, г-н Гергов, функцията на това, което иска да попита е дали наистина докато Кирил Гоцев е бил генерален директор на БНТ, вие сте написал тази запис на заповед.
Гергов: Да.
Кеворкян: Защо?
Гергов: Това е въпрос, който аз съм го обяснил където трябва. И в момента има следствие, благодарение на г-н Кеворкян... И там абсолютно това са граждански отношения между двама човека и няма нищо общо с...
Кеворкян: Абе не може да има граждански отношения между един човек като теб и директора на държавната телевизия.
Гергов: Какво общо има свободата на словото с тази заповед...
Кеворкян: И между другото, ако ти си подписал тази запис на заповед за 425 хиляди лева...За каква печалба става дума? Какво ще спечелиш ти, когато корумпираш по този начин директора на държавната телевизия?
Гергов: Какво общо има това с корупция? Ти по това време завеждаше дела срещу мене за същата сума.
Кеворкян: Ами разбира се и осем месеца паспортът ти беше отнет.
Гергов: Ама от тебе.
Кеворкян: Не от мен, от прокуратурата.
Гергов: Да, но кой беше написал това писмо клеветата срещу мен и осъдиха ли ме? Не ме осъдиха...и това ще бъде по същия начин ...
Кеворкян: Кой да те осъди, то е нямало съд изобщо.

(известно време тримата говорят заедно, Гергов пита Кеворкян колко дела е завел срещу него, а Кеворкян иска да говори за свободата на медиите)

Кеворкян: Не може да има свобода на медиите, когато в дъното на най-мощния медиен трафик стои криминалният елемент. Не може да има, когато прокуратурата толерира този човек, защото има политическо опекунство над него. Не може всички български известни политици да знаят за този подкуп и все едно, че във вените им тече вода, а не кръв, да не вземат никакво решение по въпроса. Тук е ясно защо. Защото на тях им е нужен криминален трафик медиен. Защото в дъното на един медиен трафик стои някакъв човек уязвим, слаб и неук, компроментируем като него (Гергов).
Водещ: Значи, има две гледни точки. Едната е твоята, а другата е на Красимир Гергов.
Гергов: Моята е защо ме е завел в прокуратурата до този момент. Нека да отговори на този въпрос, преди да говори каквото и да било друго.
Кеворкян: Какво е направила прокуратурата? Аз имам въпрос към Борис Велчев, с това започнах. Защото девет месеца търпя това безобразие с Борис Велчев? Аз за това говоря, не ми говори едно и също.

Гергов: Ти няма да казваш какво да говоря....Ти си ми завел дела за два милиона лева, които си ми взел три дела и те са завършили три пъти с твое абсолютно фиаско.
Кеворкян: Не е вярно естествено.
Гергов: И ако тези дела покажат сега пък нещо, що не го каза?
Кеворкян: Това абсолютно не е вярно и ти вкарваш в разговора и то съзнателно, защото си се опрашил.
Гергов: Не, ти ми кажи защо на мене, ми кажи защо, на мен, ти не ми отговаряш на един елементарен въпрос.
Кеворкян: Той ще повтаря едно и също. Той няма друг изход.
Гергов: Това е четвъртото му дело срещу мен и ще завърши по същия начин ... това е една клевета.
Кеворкян: И не може да повтаря и да каже каквото и да е друго, защото е нагазил в тинята...
Водещ: Само за секунда!!! Ние искаме, наистина, г-н Гергов ...
Кеворкян (към водещия): Ти, виж, извинявай. Нали знаеш, че в този занаят, аз съм малко по-стар от тебе. Като искаш г-н Гергов да млъкне, кажи на режисьорката си да му обере тона, а го покани утре тук – да задава идиотските си въпроси.
Водещ:...Аз не мога да правя предаване и да говоря срещу един човек, който не може в момента да се защити.
Кеворкян: Вижте, вие сте се уплашили. Това е ...
Водещ: Фактът, че говори Кеворк Кеворкян, фактът че си донесъл документации и т. н...Добре, обадете се на Борис Велчев сега, за да попитаме защо прокуратурата не е предприела действия.
Кеворкян: Не, тя е предприела, но тя прави следното. Тя се оплаква, че 762 дела били покрити. И е на път да покрие и това дело. И ти трябва да ме попиташ: защо го прави това. Защото тя е подвластна на определени политически сили.
Водещ: И на какви политически сили е подвластна, г-н Кеворкян?
Кеворкян: Тези, които избират главния прокурор.

(питат се взаимно кои са тези политически сили)

Водещ: Страхува ли се Кеворк Кеворкян да каже на кои политически сили е подвластен?
Кеворкян: Не.
Водещ: Ами, кажи.
Кеворкян: Борис Велчев, с когото имам чудесни отношения, очевидно гравитира около БСП.
Водещ: И БСП е факторът, която покрива това нещо?
Кеворкян: Да, разбира се.

(стигат пак до свободата на медиите и според Кеворкян политическата класа не желае медиите да са достатъчно свободни)

Водещ: Коя класа? Каква класа? Тя не е въздухът.
Кеворкян: Политическата класа.
Водещ: Кой? Конкретно кой?
Кеворкян: Политическата класа, казвам. Всички онези хора, които се нареждат на опашка пред бТВ във времето, когато трябва да дойдат изборите. Това нещо се появи два месеца преди президентските избори.
Водещ: И какво стана?
Кеворкян: И беше покрито. Сега ще бъде покрито пак, защото идват избори за евродепутати...
Водещ: Ама как направи връзката между това нещо и БСП?
Кеворкян: Ти очевидно не ме слушаш.. Да го повторя тогава пак, но това е последният път, когато ти повтарям два пъти едно и също нещо. Аз не съм дошъл тука, за да ме вкарваш в елементарните си капани...Каква е разликата между Вальо Топлото и Гергов?
Водещ: Да обясня ли каква е разликата?
Кеворкян: Никаква разлика няма.. За Вальо Топлото ти не си виждал нито един документ. Аз ти нося запис на заповед тука.. Едно и също е. Една и съща кражба. Само че това е кражба на свобода на медиите. Защото ти разбираш ли какво означава един човек да е в ръцете им?
Водещ: Ама не ми се карай.
Кеворкян: Този човек, когато е в ръцете на политическата класа, той е в състояние да направи всичко по нейната воля. Неговите медии работят само за техен интерес и те ще го държат това положение, докогато той им услужва.
Водещ: Все едно гледам Георги Димитров пред Лайпцигския процес.
Кеворкян: Не ми изглеждаш на Гьоринг, а по-скоро на жена му.
Водещ: Аааа, Гьоринг! Ти май се шегуваш. Гледай сега...
Кеворкян: Дай някакъв смислен въпрос. Не се шегувам никак...Чувал ли си за тъй наречената “сиамска осигуровка”? Това е американско понятие. Тъкмо подходящо за такива типове като тоя. Когато в САЩ политици взимат пари от бизнесмени, знаеш ли какво правя те? Те си осигуряват документи срещу тези бизнесмени, защото единият е взел пари и е уязвим, а другият трябва да има документи, че той е дал пари. Долу-горе такава сиамска осигуровка се извършва в момента с това нещо.
Водещ: Хубаво.
Кеворкян: Не си ли задаваш въпроса защо прокуратурата толкова охотно се занимава с всякакви пладнешки обирджии, а този случай не иска да го разнищва. Защо става така?
Водещ: Добре, бе...
Кеворкян: Защо при тебе присъстват непрекъснато прокурори? Те вече са станали по-големи медийни звезди от теб. А непрекъснато се изнасят някакви неща от следствия, които поначало са тайни, непрекъснато се изнасят. Само този случай стои в забвение. Защо е това?
Водещ:Защото трябваше да се случи един такъв разговор, предполагам, че ще има последици. Никой досега не е говорил.

Кеворкян: Разбра ли за каква свобода става на дума?... Разбра ли, че когато българската журналистика знае, че е даван подкуп 425 хиляди лева, един български журналист работи 850 месеца, 850 месеца работи за тези пари, и не се намери нито един журналист, който да напише нещо. Което какво означава? За каква...
Водещ: Има една тема и тя се казва “Кой ще победи в битката на титаните – Азис или Венета?”. И, за да могат да се изправят един срещу друг Гала, бъдещата майка на детето на Азис и Китаеца и астрологът Иван Станчев, ние бихме могли да продължим нашия разговор ...

(Така разговорът с Кеворкян за свободата на медиите приключва и продължава разговорът за “титаните Азис и Венета” от шоуто VIP Brother.)

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?