Кеворкян: Рекламния бос Красимир Гергов е следствен за измама

Кеворкян: Рекламния бос Красимир Гергов е следствен за измама

След като са закани да съди БНТ за спирането на “Всяка неделя”, Кеворк Кеворкян обяви открита война и на рекламния бос Красимир Гергов и свързаната с него частна национална телевизия Би Ти Ви.

В четвъртък той заяви на пресконференция, че ще съди в чужбина частна телевизия, чието име не желае да уточни, но по този начин смята да докаже на въпросната мадиа, че "не може да пере пари, както си иска".

“Красимир Гергов е следствен за измама, но понеже има добри защитни корупционни механизми, това не стана известно”, посочи Кеворкян, за когото е известно, че има добри позиции в прокуратурата. Според него лидерът на Новото време Емил Кошлуков – също известен с топлите си връзки с главния прокурор Никола Филчев – ходатайствал “ да се облекчи положението на Гергов”. Кеворкян обаче отказа да уточни пред кого точно ходатайствал Кошлуков.

“Красимир Гергов има сериозни трафици към българските медии. Под носа на видиотената политическа класа някои хора успяват да постигнат пълен монопол не само над електронните, но и над печатните медии”, смята Кеворкян. Според него това е възможно, защото никой не се интересува какъв е рекламният дял на някои хора, който от своя страна е далеч над допустимия.

Гневът на Кеворкян се отприщи миналата седмица, след като договорът му в БНТ изтече в края на април и ръководството на медиата отказа да му го поднови.

От “Сан Стефано” 29 се позоваха на Закона за радио и телевизия и вътрешния си правилник, който изисква външните продукции в телевизията да се одобряват при спечелен конкурс. Кеворкян очевидно не разчита да спечели такъв, защото заяви, че ще съди БНТ. Директорът на телевизията Уляна Пръмова обаче не вижда основания за дело.

В четвъртък Кеворкян повтори, че един рекламен бос - Красимир Гергов, един “царски дребосък” в лицето на правителствения говорител Димитър Цонев и една групичка, наречена “домсъвет” (УС на БНТ) са в основата на спирането на “Всяка неделя” и  махането на предишния шеф на телевизията Кирил Гоцев. Битката е за шефското място на рекламата, защото който държи това място, успява да направи схема за източване на средства от БНТ, което е изгодно за рекламните агенции, но не и за телевизията, изтъкна Кеворкян.

Той разказа как чрез свои “приятели” се добрал до документ, уличаващ Красимир Гергов в предлагане на подкуп за бившия шеф на БНТ Кирил Гоцев. Ставало дума за сума от “няколко десетки хиляди лева”, впоследствие “увеличена многократно”. Според Кеворкян, рекламният бос Красимир Гергов предложил рушвета през януари миналата година, за да предотврати сключване на договор между БНТ и руската фирма “Видео интернешънъл”.

От обясненията на Кеворк Кеворкян стана ясно, че Кирил Гоцев е махнат от телевизията именно заради желанието си да вкара в играта “Видео интернешънъл” и по този начин да ограничи влиянието на Красимир Гергов на рекламния пазар.

Кеворкян също така обяви “драстичен спад” в рекламните приходи на БНТ. От посочените от него данни се разбра, че след 2001 година, когато директор на телевизията беше Лили Попова, свалена от правителството на НДСВ и ДПС, приходите от реклама в БНТ вървят надолу. През 2001 г. БНТ е реализирала 30 млн. лева от реклама, каза Кеворкян.

Според него за първото тримесечие на 2005 г. при планирани 1 млн. и 858 хил. лева приходи, са получени 778 хил. лева, което е изпълнение от 41%. През същия период на м.г. при планирани 3 млн. и 75 хил. лева са получени 3 млн. 173 хил. лв., което е изпълнение от 103%.

Кеворкян цитира рекламен договор на БНТ, според който 1 секунда рекламно време е 23 лева, докато в частните телевизии е 200 лева.

Ръководството на БНТ засега не е коментирало по никакъв начин обвиненията на Кеворкян за рекламните приходи и се очаква да направи това другата седмица. Като финансирана чрез държавния бюджет – тоест чрез данъкоплатците – медия, обаче, БНТ дължи обяснение за щетите, нанесени от договора с “Всяка неделя”, за който нееднократно алармираха депутати от медийната комисията и от комисията за борба с корупцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България