КЕВР: Моментно евтините газ и ток не са показателни за цените

КЕВР: Моментно евтините газ и ток не са показателни за цените

Поредна доза критики бе отправена към енергийния регулатор заради изчисленията му за прогнозните цени на топлинната и електрическата енергия от 1 юли 2020 г. до края на юни 2021 г. Разчетите бяха обсъдени по време на обществени обсъждания във вторник, които бяха предавани онлайн и в които се включиха националният омбудсман Диана Ковачева и предшественичката ѝ Мая Манолова, днес лидер на гражданското движение "Изправисе.бг", заявило намерение да се яви на парламентарните избори догодина.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обаче също защити сметките си. Нейни представители обясниха, че сегашните моментни ниски цени на природния газ и на електроенергията на борсата не са показателни за целия бъдещ едногодишен период, за да се ползват само те. Трябва да се взимат предвид и фючърсните сделки и пазарните обстоятелства и логика, както и е сторил регулаторът.

Така на този етап остават без промяна планираните намаление на цената на тока средно с 0.55 на сто за бита спрямо досегашните тарифи и поскъпване с около 22 на сто на парното и топлата вода в сравнение с действащите през последните два месеца цени, но с 14 процента по-малко съотнесено към предишния отоплителен сезон.

Общественият защитник Диана Ковачева изрази мнение, че определените прогнозни цени за топлоенергията в следващия едногодишен период не отчитат значителното намаление в цената на природния газ през последните месеци. Според нея потребителите ще бъдат ощетени, ако не плащат по реални цени.

Тезата на КЕВР обаче е, че ако се определят всеки месец цени за парното потребителите са изложени в голяма степен на съществени промени, който сега тя предвижда за цялата година и ги отчита в прогнозната цена, която ще бъде променяна, само ако се постигнат над 15-процентни отклонения в месечната цена на газа. Освен това топлофикациите нямат техническа възможност да засичат топломерите на своите клиенти накуп в последния ден на месеца, за да няма ощетени при промяната на моментните цени.

От "Изправисе.бг" пък поискаха комисията да прекрати цялата процедура по определяне на цени от 1 юли 2020 г., тъй като още не е взето решението за намаляването на цената на парното със задна дата – от 5 август 2019 г. до края на март 2020 г. То обаче ще бъде взето утре – 10 юни, и няма отношение към прогнозните цени на топлинната енергия.

КЕВР посочи, че няма причина да променя започналите вече процедури по определяне на цените. Към сегашните разчети за парното ще бъдат добавени само последните данни за пазарните цени на газа за целия юни, които общественият доставчик "Булгаргаз" ще внесе на 1 юли.

От регулатора отново заявиха, че прогнозите за цените на парното са направени след задълбочен анализ на цените и тенденциите на  международни газови пазари и сключените фючърси за бъдещи доставки в следващите 12 месеца.

Комисията декларира, че не работи в полза на енергийните дружества, а се стреми да балансира интересите както на потребителите, така и на енергийните предприятия.

Така остава валидно предложението на комисията цената на столичното парно да стане 81.57 лв./MВтч, за пловдивската "ЕВН Топлофикация" да е 83.20 лв./MВтч, за плевенската  – 71.87 лв./MВтч, за бургаската  – 69.72 лв./MВтч, за варненската – 85.06 лв./MВтч,  за врачанската – 76.70 лв. Предлаганата цена за "Топлофикация Велико Търново" е 86.54 лв., а за разградската – 85.13 лв./MВтч. Всички цени са без ДДС.

Поевтиняването на тока средно с 0.55 на сто за цялата страна не предизвика разгорещени дискусии. Предложението на КЕВР е за битовите клиенти на ЧЕЗ крайната цена на електроенергията да намалее с 0.45 %, за "Енерго-Про" спадът да е с 1.69 %. За клиентите на ЕВН се предлага минимално увеличение с 0,15%. В тези цени са включени цената на електроенергията, цените за мрежовите услуги и добавката "Задължение към обществото".  

Мая Манолова, призова за спирането и на тази процедура за определяне на цените с аргумента да се приемат предстоящите промени в Закона за енергетиката, с които предстои от 1 октомври 2020 г. на свободния пазар да излязат всички небитови потребители.

Членът на комисията Ремзи Осман ѝ отвърна, че няма основания за подобно действие, а ръководителят на работната група, изготвила разчетите, Пламен Младеновски каза, че в цените ще се включат и резултатите от извършените проверки на дружествата през 2019 г. по отношение на изпълнението на инвестициите, ремонтните програми, качеството на доставяната електрическа енергия и др. показатели.

Окончателните решения за цените на парното и на тока ще бъдат взети на 1 юли .

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?